SD-ledare : Inget "fullödigt" budgetalternativ

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2021-10-09

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD). Arkivbild.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tror inte på ett ”fullödigt” budgetalternativ från högeroppositionen.

– Det handlar, som jag ser det, i första hand om nödvändiga och rimliga förändringar i regeringens budget, säger han i Ekots lördagsintervju.

Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD) bjöd i veckan in Sverigedemokraterna (SD) till förhandlingar. Frågan är hur mycket de kan enas om i ett försök att utmana regeringens budget inför riksdagens budgetbeslut senare i höst.

Enligt Åkesson handlar det om att hitta ”minsta gemensamma nämnare” och plocka ”lågt hängande frukter”. Som exempel nämner SD-ledaren att han skulle vilja stoppa regeringens förslag om en utbyggd föräldraledighet, den så kallade familjeveckan. De pengarna skulle Åkesson vilja lägga på rättsväsendet i stället.

Att försöka hitta en gemensam linje om sjukförsäkringen och a-kassan redan i höst är inte aktuellt, bedömer Åkesson. I de frågorna tycker SD olika i förhållande till M och KD.

– Vi har ganska kort om tid att förhandla det här. Jag har svårt att se att det blir ett fullödigt budgetalternativ som läggs på bordet, säger han i Ekots lördagsintervju.

Om M, KD och SD enas om ett budgetalternativ behöver regeringen stöd från både Vänsterpartiet och Centern för att få sin budget genom riksdagen.

ANNONS