Här stoppas påskfjädrarna – för djurens skull

Av: Miriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:

På flera håll runtom i landet kan det bli en fjäderfri påsk. Kommuner som Uppsala, Västerås, Norrköping och Motala kommer att slopa de klassiska påskfjädrarna i sin pyntning.

Och bakgrunden är djuretiska skäl.

Hur väl behandlas de fåglar som våra påskfjädrar kommer från? Det är svårt att säkerställa och därför hoppar många kommuner över den delen av påskpyntet. Det visar en enkätundersökning som SVT Nyheter har gjort.

I Eskilstuna undviker man inte bara fjädrarna utan även fjäderlika substitut, för att det påminner om den produkt man menar är problematisk. De förklarar för SVT: ”Även om de skulle kunna ersättas av konstgjorda fjädrar så förändrar det inte det faktum att det kan se ut som samma produkt med ett potentiellt djurplågeri bakom.”

1 av 2 | Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya påsktraditioner

En kommun som tagit ett annat beslut är Södertälje som behåller de kalkonfjädrar som redan är i kommunens ägo. Däremot kommer de att successivt byta ut fjädrarna mot färgglada ulltussar när fjädrarna till slut ger upp.

Trots den nya trenden tror inte Jonas Engman, etnolog och sakkunnig vid nordiska museet, att traditionen med påskfjädrar kommer att försvinna – även om det är en relativt modern företeelse.

– De dök upp någon gång under senare delen av 1800-talet och då mest i städer och urbana områden. Det speglar ju en urbanisering som började då när fler fick pengar för att pynta.

Riset hänger ihop med Jesu lidande

Han berättar också om påskriset som man, med den forskning som finns i dagsläget, tror kommer från Medeltiden.

– Det hänger ihop med den bibliska berättelsen om Jesu lidande. Ibland har man slagit varandra med det, men antagligen mest på skoj och lek.

När Jonas får höra om att vissa kommuner ersätter fjädrarna med nytt slags pynt förutspår han att det kan fastna eftersom det nog överlag kommer att pyntas mer och mer i framtiden, men han tror trots allt att fjädrarna kommer finnas kvar.

– Man kan ju ställa frågan i relation till klimatfrågan. Vi fortsätter ju resa till Thailand och köra bil trots att allt går åt skogen, säger Jonas som också planerar att ha fjädrar i sitt eget ris till påsk.

Publicerad:

LÄS VIDARE