Stort intresse för rättegång om bussolycka

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Åklagaren Mikael Bäckström anländer till Borås tingsrätt.
Foto: Thomas Johansson/TT
Åklagaren Mikael Bäckström anländer till Borås tingsrätt.

NYHETER

Det har gått nästan två år sedan olycksmorgonen, då bussen full av elever på skidresa körde av vägen utanför Sveg. Tre elever omkom och 38 personer skadades i olika grad.

Nu börjar rättegången mot busschauffören.

Eleverna och deras lärare var på väg från Skene i Västergötland för att åka skidor i Klövsjö i södra Jämtland när bussen av oklar anledning körde av vägen tidigt på morgonen.

Busschauffören misstänks inte ha brutit mot reglerna om kör- och vilotid. Olyckan berodde dock inte heller på något tekniskt fel, enligt åklagaren, som i fjol åtalade chauffören för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

– Jag åtalar chauffören för att vi har kommit fram till att olyckan inte berodde på bussen och heller inte på vägen. Utan det handlar om en oaktsamhet från förarens sida, sade åklagare Mikael Bäckström till TT i samband med åtalet.

Chauffören har dock nekat till misstankarna och förnekat att han skulle ha varit trött. I stället har han hänvisat till de dåliga vägförhållandena.

– Han menar att bussen blivit påverkad av någonting som gjort att den hamnat i diket, inte av hans vållande, sade hans advokat Ulrik Smedberg till SVT Nyheter Väst inför rättegången.

Kopplingen till Skene har gjort att rättegången flyttats från Östersund till Borås. Det stora antalet drabbade i olyckan och ett stort medieintresse har gjort att tingsrätten har ordnat en sidosal, där en del av dem som kommit till den första rättegångsdagen får följa målet.

Rättegången, som enligt plan ska pågå i sju dagar, avslutas den 27 mars.

Publicerad:

LÄS VIDARE