Video från MH17:s krasch visar kaoset

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

MH17 kraschade i ukrainska Hrabove.

En ny amatörfilm från tillfället visar på förödelsen – bara meter från hus i byn.

Det är fyra månader sedan Malaysia Airlines Flight 17 sköts ned ovanför det rebellkontrollerade östra Ukraina och störtade i byn Hrabove, den 17 juli.

I en amatörvideo som en boende i byn filmat syns förödelsen i den ukrainska byn där paniken sprider sig. Nära husen ses en nedslagsplats från vilken svart rök stiger.

I filmklippet hörs en person säga:

– Och var är piloten?

– Vem fan vet, svarar en annan.

En person frågar om det är flera plan som kraschat, eftersom det finns så mycket vrakdelar. Andra berättar för honom säger att delarna kommer från endast ett plan.

Videon, som publicerats av nyhetsbyrån AP, tros vara den första som tagits direkt efter kraschen i byn.

En diplomatisk dispyt

Vad som fick MH17 att explodera i luften och sedan krascha i Hrabove är föremål för diplomatiska dispyter. Ukraina och västregeringar menar att separatister stödda av Ryssland sköt ner flygplanet med raketer.

Under helgen har en statlig rysk tv-kanal dock hävdat att planet sköts ned av ukrainskt attackflyg och har visat en satellitbild som de menar bevisar deras beskrivning. Bilden har av flera experter kallats för en förfalskning. Bland annat ska texten ”Malaysia” på planet vara på fel plats i det ryska fotot.

298 personer dödades

På söndagen började arbetet med att föra bort vrakresterna efter MH17. Arbets leddes av av holländska utredare och personer från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

MH17 var på väg till Kuala Lumpur från Amsterdam. Ombord fanns 298 personer. Alla dödades när planet sköts ned.

Resterna av planet spreds över ett 20 kvadratkilometer stort område i östra Ukraina, bland annat i Hrabove.

Publicerad: