Björklunds ilska mot AKB: ”Man ska inte ställa ultimatum”

Uppdaterad 2016-03-27 | Publicerad 2016-03-16

Anna Kinberg Batra gav i dag beskedet att en M-ledd regering inte kommer att lagstifta om sänkta ingångslöner – trots att flera av de andra allianspartierna krävt det.

Det gör Liberalernas partiledare Jan Björklund irriterad.

– Jag tycker det är en god princip att man inte ställer ultimatum. Det har vi varit överens om tidigare i allianssamarbetet, säger han.

Jan Björklund vid dagens riksdagsdebatt.

Flera allianspartier har tidigare krävt sänkta ingångslöner via lagstiftning om arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, kommer överens i frågan. Argumenten har varit att trösklarna måste sänkas för att framför allt nyanlända och unga ska ha en chans att få sitt första jobb.

Men i dag, inför en jobbdebatt i riksdagen, stängde M-ledaren Anna Kinberg Batra dörren i frågan. Hon meddelade det definitiva beskedet att en M-ledd regering inte kommer att sänka ingångslöner via lagstiftning.

– Jag tycker det är ett viktigt besked att ge. Vi har ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden och jag tänker inte förhandla om att lagstifta om sänkta löner. Jag tänker inte förhandla om högre skatt på arbete heller, säger Kinberg Batra.

”Det är en central fråga”

Hon menar att det är viktigt att ge ett definitivt besked om nästa mandatperiod trots att det är långt kvar till nästa val.

– Det är en central fråga om hur det funkar på svensk arbetsmarknad. Vi har en ordning där det är parterna som sätter löner. Jag tänker inte sätta mig att förhandla om att riva upp det.

Hon menar att Alliansens partier är överens i mycket annat.

– Alla fyra har värderingar om hur fler måste komma in på arbetsmarknaden och vi har lagt gemensamma förslag om till exempel utvidgad rut-reform. Det måste löna sig att jobba, jag ser fram emot att fortsätta samarbeta i Alliansen.

Liberalernas partiledare Jan Björklund var besviken efter beskedet. Hans parti har tidigare presenterat förslag om så kallade startjobb, som innebär lagstiftade lönenivåer på 14 000-16 000 kronor i månaden för unga och nyanlända.

– Vi har olika uppfattning i frågan. För oss är det viktigare att de många människor som nu kommer till Sverige som flyktingar snabbt kan komma i jobb och få en egen lön och försörjning, även om lönen är lite lägre än vad den annars är på svensk arbetsmarknad. Alternativet är att de kommer leva på bidrag i många år, säger Björklund.

Björklund irriterad

Han gillar inte att M-ledaren gav ett så definitivt besked.

– Vi hade under åtta års alliansregering en god princip som jag tror det var Fredrik Reinfeldt etablerade. Det var att om allianspartierna har olika uppfattningar i sakfrågor så ställer vi inte ultimatum till varandra. Det tänker jag följa.

Så gör inte Anna Kinberg Batra, menar du?

– Jag tycker det är en god princip att man inte ställer ultimatum. Det har vi varit överens om tidigare i allianssamarbetet.

Liberalerna kommer inte att ge upp kampen trots dagens besked från M.

– Vi har olika uppfattningar mellan allianspartierna på den här punkten men jag tror att det så småningom kommer bli uppenbart för allt fler att utanförskapet och segregationen växer, då är det nödvändigt att vidta åtgärder som man tidigare inte var beredd att vidta, för att människor ska komma i arbete i stället för att fastna i utanförskap, säger Björklund.

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson menar att dagens besked visar på att Alliansen är fyra olika partier.

– Fram tills vi får en alliansregering kommer vi att leverera väldigt många förslag om hur vi ska attackera det här problemet. Det är inte lagstiftning som är vårt första krav, vi har en lång rad förslag om hur vi ska få de här hundratusentals människorna att komma in i jobb. Orsaken till att vi lyfter lagstiftning är att vi är beredda att göra det om inget annat går.

ANNONS