Förslaget: Förbud mot katter utomhus

Publicerad 2018-10-03

I framtiden kan det bli förbjudet för katter att vistas utomhus i Randwick. Arkivbild.

Inga katter ska få vara utomhus – det förslaget kan bli verklighet i staden Randwick i australiensiska Sydney.

Och går förslaget genom, riskerar den som bryter mot förslaget böter.

Kattfria gator och böter till de ägare som låter sina kissar springa ute ändå, det föreslog en medlem i arbetsrådet i australiensiska Randwick, som är en förort till Sydney, förra veckan.

Den som kom med förslaget var rådets medlem Kathy Nielson som sedan blev vald till borgmästare natten därpå, skriver ABC News.

Tanken bakom förslaget är att förbudet ska vara en del i arbetet för att skydda den inhemska floran och faunan.

Väckte starka reaktioner

Förslaget möttes dock av starka reaktioner, en annan rådsmedlem menade till exempel att förslaget var ”fånigt”.

Men efter intensiva diskussioner vann förslaget ändå majoritetsstöd. Därför har man nu beslutat att inrätta en kommitté som ska utvärdera tre möjliga åtgärder.

  • Ska katter hållas inomhus, särskilt på natten?
  • Ska det införas högre registreringsavgifter?
  • Ska kattägare som tillåter sina djur att springa fritt och bajsa på offentliga platser eller hos grannar få böter?

En aspekt som uppkommit i diskussionen är att hundägare vars fyrbenta vänner bajsar på offentliga platser och andras tomtar redan riskerar böter.

Samma förslag i Nya Zeeland

Förorten är inte är ensamma om idén, till exempel har det funnits liknande planer i byn Omaui på Nya Zeeland. Trots detta har förslaget väckt debatt bland landets invånare.

”Vi har redan strikta regler för hundar, varför ska det vara annorlunda för katter? Jag är så trött på katter i området som kommer in och kissar och bajsar i min trädgård. Jag hoppas att rådet går vidare med det här”, säger till exempel användaren Kelly till ABC News.

”Det här är att gå för långt. Ansvarsfulla kattägare vet hur de ska ge sina katter rimligt mycket utomhustid, vilket är viktigt för deras hälsa och välmående. Min katt skulle må miserabelt utan sin utomhustid”, tycker däremot användaren Cathryn.

Följ ämnen i artikeln