Spara el - gör så här

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-02-06

Sverige satte ett nytt elrekord i går medan snökaoset rasade.

Men som energiköpare ska du ha is i magen i kylan - och inte binda ditt elpris i panik.

Aftonbladet har granskat bästa elsparandet.

HÖGTRYCK I KYLAN Sverige gick på högfart igår trots kylan. Användandet av el slog alla tidigare rekord.

Den bistra kölden ledde till att all tillgänglig reservkraft sattes in för att hålla igång Sverige.

Fredagens rekordnotering på 26 700 megawatt höjdes till 27 000. Dock lägre än befarat, enligt statliga Energimyndigheten. Som ger svenskarna beröm för att de solidariskt skippade brödrosten och diskmaskinen under de kritiska morgontimmarna.

Egentligen är det bra att vi får oss en tankeställare. Här är en del saker att tänka på när elchocken kommer:

Fast eller rörligt elpris?

- Även om enstaka pristoppar kommer ska du inte rusa iväg och ändra din el-strategi, säger Johan Öhnell, vd på Telge Energi. Snittpriset i går blev 69 öre kWh mot normalt 17-18 öre. Men det innebär faktiskt inte mer än att februariräkningen stiger med 1-2 öre/kWh för vanliga konsumenter. Och sedan kommer elpriserna sannolikt att gå ned igen, vattenkraften har ju fyllda lager.

En bra taktik är att begära rörligt pris med tak på exempelvis 22-23 öre/kWh. De flesta väljer att binda på 1-3 år. Hos Telge Energi är det just nu samma pris för alla bindningar: 17,8 öre/kWh. Dessa berör inte alls av tillfälliga höjningar - men följer heller inte med ner till rörliga "normalpriset" runt 15 öre/kWh.

Väl rätt värmekälla

Av Sveriges ca 1,9 miljoner småhus använder 30 procent olja för värmen. Men idag har de flesta av dem kompletterat med elkassett eller elpatroner. Bra för att parera priser och tillgång.

Du bör göra en energiteknisk genomgång av villan innan du bestämmer dig. Det kan till med vara bra med ny och effektiv direktverkande el i ett välisolerat hus.

Satsa po värmepump

Experterna är överens: värmepumparna är högeffektiva energisparare. Men det är oerhört viktigt att ha godkända företag och riktiga experter som inspekterar och installerar. Pumpen ska skräddarsys för ditt hus. Energiförbrukningen kan halveras, du slipper i framtiden extra villaskatt för pumpen. Men du måste investera 50 000-120 000 kronor för en ytjordvärme- eller bergvärmepump. Luftpumpar är billigare alternativ.

Lägg energi på att ändra vanor

Enklaste sättet att spara energi är fortfarande att till exempel täta och isolera fönster och dörrar. Att ändra levnadsvanor kan spara tusenlappar: att duscha kortare tid, att vädra förståndigt, diska försiktigt och ha lågenergilampor. Och tänk på att varje sänkt grad av innetemperaturen sparar 5 procent av energikostnaden!

Braskaminer och kakelugnar

Utmärkta energisparare, ofta med hög verkningsgrad (mycket värme av varje vedpinne).

Kolla att modellerna är typgodkända och testade. Konsumentverkets bok "Värme i småhus" med uppdaterad marknadsöversikt är ett måste.

En rätt enkel spisinsats kan vara en fin sparbössa för din öppna spis, som egentligen är en slösare, du eldar mest för kråkorna.

Priser: Braskaminer kostar mellan 12 000 och 30 000 kronor. Det finns också billiga småkaminer för runt 4 000 kronor.

Femton kakelugnar finns med i Konsumentverkets senaste marknadsöversikt (från april i fjol).

Priser mellan 20 000 och 50 000 kronor. Verkningsgraden ligger ibland uppåt 90 procent, alltså mycket bra värmekällor för hela huset.

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln