Svenska personalen blixtevakueras efter USA:s meddelande

Uppdaterad 2021-08-16 | Publicerad 2021-08-15

Utvecklingen i Afghanistan sker i en hastighet som ingen kunnat förutse, sa utrikesminister Ann Linde på en pressträff i dag.

Tidigt under söndagsmorgonen skickade USA ut ett meddelande till alla länder.

Nu ska all svensk personal evakueras omedelbart.

Sverige och de övriga nordiska länderna hade till en början som plan att evakuera sin personal i Kabul under de närmaste dagarna och över nästa vecka.

Men efter ett meddelande som gick ut från den amerikanska ambassaden i Kabul klockan 10 i dag har man nu ändrat sig.

I meddelandet uppmanade USA alla utländska diplomater i Kabul att omedelbart evakuera.

Utrikesminister Ann Linde sa på en presskonferens i dag klockan 15 att ambassadens möjligheter att arbeta på plats nu har försvunnit.

– Strax därefter beslutade Utrikesdepartementet med anledning av den allvarliga situationen i Kabul så behöver den redan påbörjade neddragningen av utsänd personal att övergå till en fullskalig evakuering, sa Ann Linde.

Afghansk militär och tjänstemän flyr från Kabul.

Enligt Linde kommer all utsänd personal vara ute ur landet senast i morgon och den svenska ambassadens verksamhet kommer nu att bedrivas från Stockholm.

De svenska verksamheter som arbetar i Afghanistan och som nu ska evakueras kommer från Utrikesdepartementet, Sida, Folke Bernadotteakademin, Migrationsverket och polisen.

Lokal personal och tolkar evakueras också

De lokalanställda afghaner som arbetat för Sverige omfattas av evakueringen och enligt Ann Linde arbetar Migrationsverket med att förbereda vidarebosättningen av den svenska ambassadens lokalanställda personal.

Just nu arbetar försvarsmakten med att lokalisera de tolkar som arbetar eller har tidigare arbetat för Sverige.

Ann Linde meddelade på söndagens pressträff att sevsnka ambassaden ska evakueras så snabbt som möjligt.