94-åring blåstes – knippe morötter gick på 13 000 kronor

Uppdaterad 2022-05-19 | Publicerad 2022-05-18

Morotsknippet för en 94-åring kostade 13 000 kronor.

Handlare på Hötorget i Stockholm har lurat köpare på pengar.

I samband med ett läkarbesök passade en 94-åring på att köpa ett knippe morötter – 13 000 kronor drogs från kontot.

– De aktuella torghandlarna har i huvudsak riktat in sig på äldre personer och turister, säger Jan Friberg på Stockholmspolisens bedrägerisektion.

Många besökare av torghandeln på Hötorget i centrala Stockholm har lurats på pengar, meddelar polisen i ett pressmeddelande. Ett hundratal personer har lämnat in klagomål till Stockholms stad, efter att för mycket pengar dragits från deras kort.

Främst rör det sig om äldre och turister som drabbats, misstänker polisen.

– En del har säkert svurit, men tyckt att summan de förlorat varit för liten för att bry sig om det. Däremot misstänker vi att torghandlarna själva tjänat väldigt mycket pengar, säger Jan Friberg på Stockholmspolisens bedrägerisektion, i ett pressmeddelande.

12 000 kronor för blandad frukt

Bluffmakarna har ”hjälpt” kunderna med sina kortköp och då knappat in en extra nolla på köpesumman i kortterminalen.

Men det finns värre exempel. Anhöriga till en 94-årig man upptäckte att denne fått betala 13 000 kronor för ett knippe morötter, när han handlade på Hötorget i samband med ett läkarbesök.

En annan person fick betala 12 000 kronor för blandad frukt.

Genom att kontrollera kvitton och kontoutdrag, och provköp av varor i stånden, kunde de bluffande torghandlarna identifieras och tillstånden dras in.

– Nu är de inte kvar på Hötorget och det ökar tryggheten för dem som gör inköp där. Förhoppningen är att Stockholms stad och polisens insats ska fungera brottsförebyggande genom att vi visat att vi tagit bedrägeriet på allvar, säger Jan Friberg.

Förundersökningar är liggande

Det har gjorts 30–40 anmälningar till polisen om bedrägerier, som ska ha skett från 2021 fram till april 2022. Det ska enbart ha gällt frukt och grönsaker.

”Två separata förundersökningar med skäligen misstänka kring torghandlarna är öppna, men är för närvarande liggande”, skriver polisen.

Aftonbladet har sökt Jan Friberg och Stockholmspolisen med frågor om hur många personer som misstänks för brott, och varför förundersökningarna är liggande.

Följ ämnen i artikeln