Oppositionella förkastar kungens inbjudan

TT-AFP

Publicerad 2021-10-23

Kungen i Swaziland (Eswati) manar till lugn efter de senaste veckornas demonstrationer. Bild från en demonstration tidigare i oktober där en man symboliskt håller upp ett låtsasvapen i protest.

Åtminstone två personer har dödats under de senaste veckornas regimkritiska demonstrationer i Swaziland (Eswati).

Kung Mswati III, Afrikas sista absoluta monark, vill ha dialog – men det förkastas av oppositionella.

– (Kungen) vill ha ett slut på allt våld eftersom dialog är en omöjlighet när det är så oroligt, säger talespersonen Themba Ginindza.

I förslaget ingår att dialog ska inledas först efter att kungen är färdig med ritualen Incwala, där han går in i avskildhet och avstår från regeringsarbete i flera månader.

Kungens uttalande kom efter att den afrikanska samarbetsorganisationen SADC medlat i konflikten.

Oppositionen och pro-demokratiska grupperingar förkastar kungens inbjudan.

”Vi har sedan länge tappat tron på sådana möten och kommer därför inte att närvara. Vi kommer inte att låta den här kungen, som har blod på händerna, bestämma hur eller när vi ska ha dialog”, säger de i ett samlat uttalande.

”Så länge säkerhetsstyrkorna dödar och skadar folket kommer vi inte att lugna oss.”

Kungadömet har skakats av regimkritiska demonstrationer med jämna mellanrum sedan juni i år. De två senaste veckorna har ny oro brutit ut med studenter, tjänstemän och transportarbetare i täten.

Säkerhetsstyrkor har använt skarp ammunition för att slå ned på demonstrationerna. Enligt polisen har totalt 37 personer mist livet, men enligt en lokal medborgarorganisation rör det sig snarare om ett 80-tal döda.

I torsdags förbjöds samtliga demonstrationer.

ANNONS