Forskare: Musiken stjälper mer än hjälper

TT

Publicerad 2021-12-04

Att lyssna på musik minskar förmågan till problemlösning, enligt forskare. Arkivbild.

Det är inte ovanligt att människor lyssnar på musik medan de jobbar eller pluggar.

Men lyssnandet verkar inte öka kreativiteten, som många tror. I stället tyder forskning på det motsatta.

Den vanliga uppfattningen att musik ökar prestationen vid problemlösning stämmer inte, enligt forskare från Högskolan i Gävle och universiteten i Lancashire och Lancaster.

De har undersökt hur människor påverkas av att ha musik i bakgrunden medan de löser problem som kräver kreativitet, rapporterar forskning.se.

– Vi fann att förmågan att lösa problemen minskade avsevärt om försökspersonerna samtidigt fick ha musik i lurarna, säger John Marsh, forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle och en av författarna till studien, till forskningssajten.

Hjärnan registrerar och organiserar automatiskt tonövergångar i musiken, utan att vi är medvetna om det. Det gör att hjärnan får det svårare att sortera och minnas annan information samtidigt. Marsh framhåller att det skiljer sig lite hur mycket man påverkas beroende på vilken musik man lyssnar på.

– Ljud som innehåller text kommer att vara mer störande än ljud som bara är melodier. Och vissa typer av klassisk musik med många smidiga tonövergångar kommer fortfarande att vara mindre störande. Ljud som innehåller oväntade element som fångar vår uppmärksamhet stör de flesta uppgifter oavsett, säger han.