Nyheter

Utredare: Stärk skyddet mot sextrakasserier

Av: 

TT

Thomas Bull har lämnat in slutbetänkandet av diskrimineringslagsutredningen. Arkivbild.
Thomas Bull har lämnat in slutbetänkandet av diskrimineringslagsutredningen. Arkivbild.

NYHETER

Ett ökat skydd för arbetstagare som utsätts för sexuella trakasserier. Det är ett av förslagen i en utredning av diskrimineringslagen.

Utredaren, justitierådet Thomas Bull, fick uppdraget att utreda hur tillsynen av diskrimineringslagen kan bli mer effektiv i september 2019.

”Diskriminering är ett allvarligt samhällsproblem. Utredningen innehåller flera intressanta förslag som jag nu kommer att titta närmare på”, säger biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson i ett pressmeddelande.

Bland förslagen i utredningens slutbetänkande finns utökat skydd mot diskriminering inom viss offentlig verksamhet, bland annat de rättsvårdande myndigheterna – exempelvis polisen, åklagarmyndigheten och domstolarna. Skyddet mot diskriminering i sådan verksamhet ser olika ut i dag och enskilda personer har ett svagare skydd i vissa myndighetskontakter än med andra.

Utredningen föreslår att arbetsgivare som gör diskriminerande uttalanden på sociala medier eller rekryterar på ett diskriminerande sätt ska åläggas vite.

Dessutom vill utredaren stärka skyddet mot sexuella och andra trakasserier. Arbetsgivaren föreslås få skyldighet att arbeta aktivt mot sådana trakasserier, även när de utförs av en tredje part, alltså någon som inte är anställd på arbetsplatsen.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: