Försvaret aktiverar hemvärnet på Gotland

Uppdaterad 2022-05-04 | Publicerad 2022-05-03

Gotland pekas ut som den mest utsatta delen av Sverige när det gäller militära hot.

Nu aktiverar Försvarsmakten hemvärnet på ön med en månadslång övning.

– Förmågan på Gotland behöver höjas som en anpassning till det försämrade säkerhetsläget, säger Tomas Ängshammar, kommunikationschef på Gotlands regemente P18.

Regeringen gav efter Rysslands invasion av Ukraina i uppdrag åt Försvarsmakten att stärka förmågan på bland annat Gotland.

En del i rustningen handlar om hemvärnet på Gotland som i går inledde vad som beskrivs som en förmågehöjning.

Satsningen berör samtliga 300-400 hemvärnssoldater på ön.

PLUS: Så skulle Sverige slå en rysk attack

– Det är en utbildningssatsning som drog i gång i går och som är en del av förmågehöjningen som sker i hela Försvarsmakten men som framför allt är riktad mot att höja förmågan på Gotland. Under innevarande år ska vi få upp förmågan så mycket som det är möjligt och då inkluderar det även hemvärnet, säger Tomas Ängshammar.

Utbildningen har flera olika moment och kommer även att vara del av den multinationella övningen Baltops i juni. 

– Det är blandad teori och praktik. De är ute och övar med vapen och övar andra saker praktiskt. 

Utbildningssatsningen består av 30 extra tjänstgöringsdagar per soldat, utöver de 4–8 per år som är standard. Övningen kommer att avslutas med en slutövning i höst och då hoppas Försvarsmakten även att flera av hemvärnssoldaterna, särskilt i insatskompaniet, ska ha blivit godkända skyddsvakter och därmed ha behörighet att bevaka fler skyddsobjekt på ön.

Tidigare har amerikanska specialförbandssoldater utbildat hemvärnssoldater på Gotland – om liknande moment ingår den nya utbildningssatsningen kan Tomas Ängshammar inte vara på.

– Det kan jag inte uttala mig om, i det här sammanhanget kommer vi i första hand utbilda dem själva.

Gotland avmilitariserades efter försvarsbeslutet 2004 men den 1 januari 2018 återetablerades Gotlands regemente P18.

Ön har ett viktigt läge för hela Östersjöområdet och är därför beskrivs därför också ofta som extra utsatt för militära hot.

– Det är uppenbart att Gotlands geografiska placering är helt avgörande när det gäller Europas försvar, när det gäller Sveriges försvar och hotet från Ryssland, sa Erik Peterson, ställföreträdande arméchef på amerikanska Pentagon, som förra veckan besökte Gotland, till Svd.

På senare år har flera förstärkningar gjorts av försvarsförmågan på Gotland och förra veckan meddelade regeringen att man skjuter till 1,6 miljarder kronor för att investera i bland annat byggnader på Tofta garnison där regementet har sin bas.

ANNONS