Erdogan drar in folkmord i ordkriget

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2017-03-14

Efter att ha anklagat Nederländerna för nazism, fascism och statsterrorism trappar Turkiets president upp ordkriget ytterligare.

I ett tal drar Erdogan paralleller till massakern i Srebrenica i Bosnien 1995, som holländska FN-soldater misslyckades med att förhindra.

– Vi känner dem från massakern i Srebrenica. Vi vet hur låg deras moral och karaktär är genom de 8 000 bosnier som massakrerades, säger president Recep Tayyip Erdogan.

Händelserna i Srebrenica 1995 är fortfarande ett trauma i Nederländerna och har omgärdats av diskussioner om de fredsbevarande soldaternas agerande. De lätt beväpnade nederländska FN-soldaterna blev övermannade av bosnienserbiska styrkor i Srebrenica, som skulle vara en FN-skyddad säker zon. Nästan 8 000 muslimska män och pojkar dödades och deras kroppar dumpades i massgravar efter det att de nederländska FN-soldaterna misslyckats med att skydda dem.

– Han fortsätter att eskalera situationen, säger premiärminister Mark Rutte i intervju med nyhetsbyrån ANP, där han kallar påståendet för "en motbjudande historisk lögn".

”Bisarrt”

Tidigare under dagen sade Rutte att det vore bisarrt om Turkiet införde sanktioner mot Nederländerna.

– Jag finner det bisarrt att Turkiet talar om sanktioner när man tydligt kan se att vi har anledning att vara väldigt arga för vad som hände i helgen, sade Rutte.

Turkiet har hotat införa sanktioner mot Nederländerna efter att den turkiske utrikesministern Mevlüt Çavusoglu i lördags nekades att landa i Nederländerna för att hålla ett kampanjmöte och socialminister Fatma Betül Sayan Kaya senare eskorterades ut ur landet.

I går meddelade Turkiet att den nederländska ambassadören kommer att stoppas från att återvända till Turkiet och att alla kontakter på regeringsnivå upphör.

– Dessa oförrätter hjälps inte av en ursäkt, vi har fler saker vi kan göra, varnade Erdogan, som samtidigt anklagade Nederländerna för "statsterrorism".

”Spelar offer”

Turkiet håller den 16 april en folkomröstning om ett mycket omstritt förslag till grundlag, som skulle ge presidenten kraftigt utökad makt. Den tyske inrikesministern Thomas de Maizière anklagar Erdogan för att försöka spela på en offerroll inför omröstningen, i syfte att vinna röster.

– Uttalandena från Turkiet är absurda och har ingen verklig grund. Deras enda syfte att är att placera Turkiet i en offerroll, för att vinna stöd bland väljarna, säger de Maizière.