Mycket lugnare på Böda camping: ”Äldre har inte vågat sig hit”

20 procent färre gäster

Publicerad 2020-07-22

Campingsäsongen är i full gång, och Böda Sand på Öland är inget undantag.

Om än i en mindre skala.

– Det är mycket lugnare och fräschare i år, säger Karin Blixt, 51, som varje år besöker campingen med sina två papegojor.

En vanlig sommar brukar den här perioden innebära full fart på Böda Sand. Över 6 000 gäster, shower och flera andra evenemang. Men den här sommaren är annorlunda.

På grund av den rådande pandemin har den Öländska campingen valt att minska gästkapaciteten med 20 procent.

Och det syns – åtminstone i campingområdet.

– Normalt sett måste man köa till duscharna, men inte i år. Och alla evenemang är inställda. Det är tråkigt, säger Stefan Jonsson, 63, från Bromölla.

Stefan bor på ”Dyngrakan” tillsammans med sin familj, alldeles intill den berömda Paradgatan. Eller 5th Avenue, som den också kallas.

– Det finns jättemånga gator här med konstiga namn, som våra grannar på Tullamore Street. Den heter det av en anledning.

Även bevingade besökare

Stefan menar dock att mycket på campingen också är sig likt. Stämningen, bland annat.

– Folk är sig själva, man skäms inte. Visst, vi hade kunnat ta vilken camping som helst, det finns säkert fler som har samma badstrand. Men Böda är Böda, säger han.

Robin Johnsson, 28, och Stefan Johnsson, 63, från Bromölla.

Och ja, Böda må vara Böda. I ett populärt tv-program som sändes på Kanal 5 mellan 2010 och 2014 möttes tittarna av alla möjliga karaktärer. Bland annat paret Eliasson och ”Familjen”.

I höst planeras en ny säsong, skriver campingen på sin Facebooksida. Och kanske blir Karin Blixt, 51, från Blötskog en av de nya profilerna då.

Framför henne, på ett cykelstyre, sitter amazonpapegojorna Kalle, 32, och Yngve, 26 – som följer med i husvagnen varje sommar.

– Att campa med fåglarna är fantastiskt. Vi cyklar, promenerar och har det gott. Och så har Kalle och Yngve ett eget träd vid stranden som de brukar sitta i, säger hon.

En vanlig fråga Karin får av nyfikna campare, är om hon inte är rädd att fåglarna ska flyga i väg. Men den risken finns inte, menar hon.

– Det gör de inte. Det är förutsättningen för att de ska kunna följa med. De är smarta killar.

Inga nya bekantskaper

Karin har besökt campingen varje år sedan 2004. Och fler ska det bli. Nästa års semesterveckor är redan bokade.

– Det här är den bästa tiden på året, säger Karin Blixt:

– Det är mycket lugnare och fräschare i år, och det beror antagligen på att det är mindre folk och fler rutiner.

En annan van campare är ”säsongaren” Karin Gustafsson, 34, från Norrköping. Hon bor på campingen varje år mellan april och september, och hon håller med om att det är viss skillnad i sommar.

– Det är en del av de vanliga, äldre säsongarna som inte vågat sig hit. Och det är mycket nytt folk. Folk som normalt brukar åka utomlands har provat på att campa i stället, säger hon.

Hon tycker inte att Böda Sand hade kunnat gjort mycket annorlunda.

– Det är upp till oss. Håll handhygien och avstånd, umgås utomhus och med folk du känner sedan tidigare, och åk härifrån så fort du känner dig sjuk, säger Karin Gustafsson.

”Det är en del av de vanliga, äldre säsongarna som inte vågat sig hit”,  säger Karin Gustafsson, 34, från Norrköping.

”Aldrig sett så mycket folk”

Även om campingområdet må vara lugnt, är stranden en annan historia. Vid första anblick ser det ut som att en svärm av människor har samlats på de vita dynorna.

– Vi har aldrig sett så mycket folk, säger Johanna Stegborg, 52, från Kalmar, som har isolerat sig från folkhavet ovanpå en vall tillsammans med sin mamma:

– En tredjedel av det här hade varit mycket, men det här är extremt.

Rör man sig ned på stranden försvinner dock illusionen av trängsel, och man ser att människor har försökt att hålla minst en meters avstånd till varandra.

Hade Böda Sand kunnat gjort någonting annorlunda?

– Nej, jag tycker att de har gjort det bra. Folk försöker hålla avstånd och det sitter lappar överallt. De har gjort vad de kunnat, säger Johanna Stegborg.

Följ ämnen i artikeln