Tysk hälsominister skeptisk till ryskt vaccin

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En anställd vid Gamaleja-institutet som utvecklat det nya ryska vaccinet visar upp det på en bild från den statliga ryska fonden RDIF, som finansierar vaccinet.
Foto: Alexander Zemlianichenko Jr/AP/TT
En anställd vid Gamaleja-institutet som utvecklat det nya ryska vaccinet visar upp det på en bild från den statliga ryska fonden RDIF, som finansierar vaccinet.

Tysklands hälsominister Jens Spahn anser att Rysslands nya vaccin mot coronaviruset inte har testats tillräckligt.

– Det handlar inte om att bli först, det handlar om att ha ett effektivt, testat och därför säkert vaccin.

Ryssland blev det första landet i världen som godkände ett vaccin mot coronaviruset. President Vladimir Putin gav beskedet på tisdagen efter att vaccinet testats på människor under mindre än två månader. Kliniska tester för att säkerställa virusets säkerhet och effektivitet uppges vara i sitt slutskede.

"Inte särskilt transparenta"

Enligt Spahn kan det vara farligt att börja massvaccinera människor för tidigt, eftersom det – om det går fel – skulle kunna förstöra den acceptans som finns för vaccinering.

– För att kunna lita på ett sådant vaccin anser jag att det är väldigt, väldigt viktigt, även under en pandemi, att göra ordentliga studier, relevanta tester och framför allt att offentliggöra dem. Problemet är att vi vet väldigt lite om det eftersom de ryska myndigheterna inte är särskilt transparenta, säger han till Deutschlandfunk radio.

Samtidigt visar både Israel och Filippinerna ett försiktigt intresse för vaccinet. Israel planerar att undersöka vaccinet och påbörja förhandlingar om att eventuellt köpa in det ifall det visar sig vara en "seriös produkt".

– Vi följer vaksamt alla rapporteringar och vi skiljer inte på från vilket land de kommer, säger landets hälsominister Yuli Edelstein, men tillägger att ett vaccin inte kommer att komma i morgon.

Filipinerna som är ett av Asiens värst drabbade länder har påbörjat samtal med Ryssland om att delta i testandet av vaccinet. Den filippinska presidenten Rodrigo Duterte har lovordat det ryska vaccinet och erbjudit att injicera det till den filippinska allmänheten för att visa att det är säkert.

Vårdpersonal först

Flera forskare har uttryckt oro när det gäller vaccinets säkerhet, men Rysslands hälsominister Michail Murasjko säger att påståendena är ogrundade. De kommer enligt honom på grund av den hårda konkurrensen kring vaccinframtagandet, rapporterar statliga nyhetsbyrån Interfax.

Vaccinet har fått namnet "Sputnik V", efter den sovjetiska satelliten. Enligt Vladimir Putin är det helt säkert. Presidenten har sagt att en av hans döttrar ställt upp som försöksperson och mått bra efteråt.

Regeringsföreträdare uppger att det i första hand kommer att ges till vårdpersonal och sedan till lärare på frivillig basis från slutet av augusti eller början av september.

Massvaccineringar väntas inledas i Ryssland i oktober.

Publicerad: