Fängelse för parodi om covid-19 och Koranen

TT-AFP

Uppdaterad 2020-07-15 | Publicerad 2020-07-14

En 27-årig kvinna i Tunisien straffas med ett halvårs fängelse efter att hon lagt ut ett skämtsamt inlägg om Koranen och covid-!9 på Facebook. Arkivbild.

En kvinna i Tunisien har dömts till ett sex månaders långt fängelsestraff efter att hon på Facebook gjort ett inlägg som kopplar ihop covid-19 med Koranen.

Den 27-åriga kvinnan dömdes på tisdagen för religionskränkning och för "anstiftan till hat" på grund av inlägget som lades ut på Facebook den 4 maj.

Inlägget har rubriken "Sura-Corona", där sura är benämningen på kapitel i Koranen, och i texten som följer står det bland annat "Det är ingen skillnad mellan kungar och slavar, lyssna på vetenskapen och strunta i traditionerna".

Kvinnan, som ännu inte har frihetsberövats, har tio dagar på sig att överklaga domen.

Människorättsorganisationen Amnesty har uttryckt skarp kritik mot rättegången och konstaterar att inlägget var en "humoristisk text som imiterar verserna i Koranen för att skämta om covid-19-situationen".

Människorättsorganisationen säger vidare i en kommentar att inlägget "absolut inte handlade om anstiftan till hat eller våld utan det var avsett att vara roligt och innehöll dessutom en passage om att stanna hemma och tvätta händerna":

Enligt officiell statistik har 50 människor mist livet i Tunisien till följd av coronaviruset. Fler än 1 300 personer har smittats.

Följ ämnen i artikeln