HD beviljar resning om våldtäktsstraff

TT

Publicerad 2020-02-11

Högsta domstolen beviljar resning för en våldtäktsdömd man i Malmö. Arkivbild.

Högsta domstolen beviljar resning för en våldtäktsdömd man i Malmö. Frågan är hur gammal han var när straffet utmättes – 16 år som han själv hävdade, eller 18 som både tingsrätt och hovrätt utgick ifrån.

Hovrätten över Skåne och Blekinge dömde honom till fyra års fängelse och 15 års utvisning från Sverige för bland annat två grova våldtäkter, människorov, stöld och försök till utpressning. Men nu har Högsta domstolen (HD) beslutat att frågan om påföljd och utvisning ska prövas av hovrätten på nytt, rapporterar Dagens Juridik.

Orsaken är att mannen tagit fram ett stort antal dokument för att visa att han var 16 år när han fälldes i domstol. Det handlar bland annat om en vidimerad kopia av födelsebevis som utfärdats av ett sjukhus i Syrien och en originalhandling från en skola som anger när han blev inskriven där.

När hovrätten tog ställning till åldern utgick man bland annat från en medicinsk åldersbedömning som talade för, men inte säkert kunde slå fast, att han var 18 år eller äldre. Domstolen pekade också på ett meddelande han skrivit till bekanta på Facebook där han sade att han snart skulle fylla 19. Han hade också uppmanat en bekant att inte säga detta till någon, eftersom han hade sagt till alla att han var 15.