Svenska i Köpenhamn: ”Lite klaustrofobiskt”

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2020-03-17

Helena Petré bor i Köpenhamn och brukar pendla till sitt jobb på Lunds universitet. Men nu jobbar hon hemifrån.

Svenska Helena Petré bor i Köpenhamn – och det är hon extra glad för nu, trots att hon inte kan åka över till Sverige och jobba.

– Jag tycker att det känns säkrare att vara här.

Men känslorna är blandade.

– Det är klart att det är obehagligt när gränserna stängs. Det blir lite klaustrofobiskt. Det känns konstigt, obehagligt.

Hon är en rutinerad Öresundspendlare med en fot i varje land, en tillvaro hon trivts väldigt bra med. Men av flera skäl får hon nu dra tillbaka foten från Sverige ett tag framöver.

Hon har ingen barnomsorg för sin lille son eftersom förskolorna i Danmark hålls stängda. Tågtrafiken över Öresund har skurits ner kraftigt, med risk för trängsel på de få tåg som går. Dessutom skulle det kännas fel att fortsätta åka över till Sverige i rådande läge, anser hon.

– Jag tycker att man ska respektera det här. Om det är personer som förlorar jobben bara för att man drar ner på restaurangbesök och sådana saker så tycker jag att man ska respektera att man inte ska åka så mycket kollektivt, säger Helena Petré.

Turas om

Nu försöker hon i stället sköta sin halvtidstjänst på Lunds universitet på distans.

Hon delar upp arbetsdagen med sin man. De första fem timmarna är det hon som tar hand om sonen. Sedan tar hennes man vid och det blir hennes tur att jobba under fem timmar.

Hon förstår att många får ångest, men kan hantera sin egen:

– Jag är nästan färdigutbildad psykoterapeut, så jag vet hur jag ska hantera min ångest. Men jag tror att när det blir så här i samhället, så blir det väldigt oroligt för dem som har svårt med impulskontroll eller ångest.

En medveten strategi i hennes hem är nu att inte ständigt läsa i mobilen eller hänga på sociala medier.

– Det är många hattrådar nu mot folk som vissa tycker är osolidariska. Jag tror att det är viktigt att inte vara på hela tiden.

Välfyllda matförråd

Matförråden hemma hos Helena Petré och hennes man är välfyllda, men inte på grund av hamstring.

– Vi är en syltande och saftande familj. Vi har mycket i frysen och vi har alltid varit duktiga på att fermentera mat, så sådant har vi ju. Men jag har köpt några extra makrillkonserver.

Dessutom litar hon på danska myndigheter som säger att det inte finns risk för livsmedelsbrist.

Överlag känner hon större förtroende för den danska coronastrategin än den svenska just nu.

– Det är en bättre organisering i Danmark, säger hon.

Följ ämnen i artikeln