Utmaning att behålla trycket – när Rimfrost avslutas

Publicerad 2020-04-07

Operation Hagelstorm var den senaste större insatsen i Malmö under Operation Rimfrosts flagg.

I sommar är tanken att Operation Rimfrost ska avslutas.

För Malmöpolisen innebär det nya utmaningar.

– Försvinner de här tillskotten får vi titta på hur vi gör för att bibehålla tryck där det behövs, säger Nils Norling, presskommunikatör vid Malmöpolisen.

I november drog Operation Rimfrost igång i Malmö. Polisoperationen har sedan dess utökats till att även innefatta Uppsala, men trots att Malmöpolisen inte gjort några större insatser sedan jätterazzian Hagelstorm i januari pågår Operation Rimfrost för fullt.

– Rimfrost pågår med i stort sett oförminskad styrka. Det är fortsatt ett väldigt högt tryck gentemot kriminella individer och individer vi känner till, säger Nils Norling, presskommunikatör vid Malmöpolisen.

Beslag görs i princip dagligen av bland annat narkotika och vapen.

Avslutas i sommar

– Konflikterna som finns i Malmö är fortsatt allvarliga konflikter mellan kriminella individer och mindre grupperingar i stan. Det finns tyvärr en ständig risk att de kan eskalera till grova våldsdåd. Då är det särskilt viktigt att vi fortsatt är på tårna och arbetar intensivt mot det här, säger Nils Norling.

Det dagliga arbetet av Operation Rimfrost innebär bland annat större möjligheter till kontroller, spaningar och utredningar. I sommar kommer specialinsatsen dock att avslutas, även om något slutdatum inte kommunicerats ännu, vilket innebär utmaningar för den skånska polisen.

– Vi tittar regionalt, i hela Region Syd, på hur vi ska ta hand om det när vi inte har det här stora personaltillskottet. Det är ett arbete som pågår.

”Där det behövs”

Hur stort bortfall det innebär för polisen när Operation Rimfrost avslutas är inte känt. Klart är i alla fall att Malmöpolisen haft extra personal i såväl yttre tjänst som specialister som arbetar i inre tjänst.

– Försvinner de här tillskotten får vi titta på hur vi gör för att bibehålla tryck där det behövs.

Några exakta strategier för hur trycket ska bibehållas även efter Operation Rimfrost finns inte i dag, men Malmöpolisen hänvisar bland annat till projektet ”Sluta skjut” som en viktig del som de kommer att fortsätta med.