Läkaren Kjell fick corona – blev uthängd i sociala medier

Publicerad 2020-04-24

Efter att läkaren Kjell, 64, insjuknat i covid-19 tog ryktena snabbt fart.

På sociala medier anklagades han för att vara orsaken till samhällsspridningen i den lilla orten Torsås, och för att ha spridit smitta på ett boende där flera dog. Inget visade sig stämma.

– Ledsamt, säger han.

I slutet av februari åkte distriktsläkaren Kjell Johansson och några vänner på sin årliga skidresa, denna gången till Italien. Coronaviruset hade börjat sprida sig i landet, men sällskapet beslutade att åka dit ändå och försöka vara extra noga med till exempel handsprit.

Resan gick som planerat, men desto värre blev det när sällskapet kom hem.

– På flyget var det en gubbe bakom mig som gjorde en våldsam nysning, jag kände en dimma i nacken. Jag tänkte: ”bara han inte har corona!”, berättar Kjell Johansson.

Rykten på Facebook

Eftersom han hade varit i ett riskområde pratade han med smittskyddsläkaren, som sa att han kunde jobba om han inte hade några symtom, vilket han inte hade. Men ett par dagar senare blev han sjuk och testades positivt för coronaviruset. I tio dagar låg han utslagen med bland annat feber.

Samtidigt hade det börjat bli allmän smittspridning i Torsås, en ort med runt 7 000 invånare. Lokala medier rapporterade att en personal inom vården hade blivit smittad, och snabbt började en ryktesspridning i olika lokala Facebook-grupper.

– Jag har jobbat här som distriktsläkare i 33 år och är ganska känd så att säga, så det spred sig snabbt att det var jag som var smittad, säger Kjell Johansson.

Kallades för idiot

När coronaviruset hade letat sig in på ett äldreboende, där flera personer dog, började allt fler rykten att cirkulera. I sociala medier skrevs inlägg om att Kjell Johansson hade orsakat den allmänna spridningen i Torsås och smittan på äldreboendet. Detta trots att han inte hade varit där. En utredning gjordes och visade att han inte heller hade smittat några av sina patienter de dagar han arbetade innan insjuknandet.

– Mina vänner sa till mig: du bör nog inte gå in och läsa de där sidorna nu. Och jag var ju så sjuk så jag orkade inte titta på Facebook eller något annat.

Till slut gick han in och läste.

– ”Den där idioten som gick till sitt jobb på hälsocentralen fastän han var smittad, han är säkert orsaken till samhällsspridningen.” Ungefär så stod det.

– Det var ju rätt ledsamt, det påskyndande ju inte mitt tillfrisknande direkt.

Kjell Johansson säger att han samtidigt tog det hela med ro.

– Det hade varit mycket värre om jag faktiskt var orsaken till smittan, så jag tog det faktiskt inte jättehårt. Jag var också medveten om hur dagens drev kan bli, det är ju hela tiden påhopp i den allmänna debatten.

Har fått upprättelse

Efter att en lokalreporter publicerat en artikel om fallet har Kjell Johansson fått mycket stöd.

– Inte minst i de grupper där det hade varit rykten och skitsnack tidigare. Då fick jag tron på människor tillbaka igen, den hade ju varit naggad i kanten kan man säga.

Han pratar i dag öppet om mobben han varit utsatt för och har pratat med flera tidningar, radio- och tv-kanaler.

– Jag tänker att det är bra, för då kommer sanningen fram och jag får upprättelse. Och det känns väldigt skönt, säger Kjell Johansson.

Följ ämnen i artikeln