Experten om dokumentären: Ta det försiktigt

Publicerad 2019-11-03

Om du vill bli stark som en oxe ska du äta som en oxe - alltså inget kött. Det är budskapet i den omtalade dokumentären ”The game changers”.

Filmen både risats och rosas. För Therese Alshammar har valet att äta veganskt varit avgörande.

– Jag är helt övertygad om att kost och sömn är nyckelfaktorer om du ska prestera och hålla elitnivå, säger simstjärnan.

Kött, grönt eller både och? Chatta om det vi äter!

  • Sandra Killgren
    3 nov 2019

    Otroligt engagemang, kul ju! Nu stänger vi ner chatten för denna gång, tack och på återseende! :) 

  • 3 nov 2019

    Vet inte om man ska skratta eller gråta åt vissas kommentarer... jag äter allt men skulle lätt klara av att köra vegetariskt. Resten av familjen är inte på samma plan så ett par mål i veckan får det bli. ”Min son tränar så han behöver protein”, det är mer protein i bönor än i en bit oxfilé. När det kommer till skolorna/ förskolorna så önskar jag att dom följde de regler som blivit satta...inte servera oboy till mellis eller ”tomtegröt” som lunch varje fredag hela december...

    .
  • 3 nov 2019

    Du är vad du äter

    Ercan
  • 3 nov 2019

    Varför allt detta tjat om vegetariskt? Det finns annat att göra som hjälper miljön än att sluta äta kött i Sverige! Detta dumma förslag leder till att skolungdomar tvingas att äta sådant de kanske inte uppskattar som i sin tur leder till att de eventuellt inte äter alls. Då uppstår matsvinn istället som nog bidrar till större utsläpp i produktionen än att servera vanlig husmanskost. Mänskligheten är uppvuxen på kött och grönt, inte enbart grönt!

    Anti påtvingad vegokost
  • 3 nov 2019

    Byt ut köttet mot tofu bara. Enkelt och proteinrikt !

    Simon

En elitidrottare kan klara biffen utan kött på tallriken. Det menar dokumentären ”The game changers”, som även gör upp med myten om att ”riktiga män” äter kött.

Den svenska biopremiären ägde rum för drygt en månad sedan. Therese Alshammar, som var en av besökarna, minns filmen som ”väldigt bra och rolig”.

– Jag tycker det är en fantastisk vinkel och nytänkande att man försökte slå hål på myten om att det är macho att äta kött, säger simstjärnan.

”Luktade fruktansvärt”

Hon slutade själv att äta kött när hon som 19-åring bodde granne med slaktare som hängde upp döda djur på sin bakgård.

– Det både såg och luktade fruktansvärt. Så utav äckel slutade både jag och kompisen som jag hyrde längenhet tillsammans med att äta kött.

Valet har senare bidragit till en lång karriär, enligt Alshammar.

– Animaliskt protein och socker kan skapa inflammationer i kroppen och kan man eliminera dessa tror jag verkligen att man har en fördel. Jag lyckades hålla mig skadefri fram till att jag var 30 plus, vilket var väldigt gynnsamt.

Det har förekommit perioder då simstjärnan ätit kött. Men när hon sedan har återgått till att äta vegankost har hon mått bättre.

– Hår och naglar har blivit starkare. Sedan tror jag också att systemet jobbar snabbare om man slopar visst animalisk protein, säger Alshammar.

”Inte så lätt”

I ”The game changers” bekräftar diverse läkare, vetenskapsmän och idrottare fördelarna med en grön kost och sambandet mellan växtbaserad mat och ökad prestationsförmåga.

Dokumentären är exekutivt producerad av bland andra James Cameron, Jackie Chan och Arnold Schwarzenegger.

Den har både hyllats och ifrågasatts av experter. Näringsfysiologen Phoung Pihlträd beskriver dokumentären som välgjord.

– Den var väldigt pedagogisk så att människor som inte är utbildade i ämnet lätt kan följa med och förstå värdet av vegansk kost, säger näringsfysiologen.

”Orkar inte träna”

Samtidigt påpekar hon att för snabba förändringar kan få konsekvenser.

– I dokumentären intervjuas elitidrottare som äter vegankost och det funkar jättebra för dem, men jag rekommenderar att man tar det lite försiktigt vid kostförändringar, säger Phoung Pihlträd och fortsätter:

– Det är inte säkert att alla trivs med samma kost utan det är viktigt att anpassa kosten efter den enskilda personen. För trivs du inte med ditt kostupplägg så riskerar det att ta fokus från träningen.

Pihlträd har anlitats av flera landslag och Sveriges Olympiska Kommitté.

Genom åren har hon arbetat med bland annat simmerskan Sarah Sjöström och berättar att många idrottare vill få in mer frukt och grönt på tallriken. Men poängterar samtidigt att det är viktigt att ta hjälp om man väljer att utesluta köttet.

– Som elitidrottare gör man av med flera tusen kalorier per dag och om du då inte vet var du får ny energin så orkar du inte träna. Du riskerar också att lätt drabbas av skador.