Tuff intern kritik mot Tidöavtalet inom Liberalerna

Publicerad 2022-10-17

Internkritiken mot Tidöavtalet fortsätter hagla inom Liberalerna.

Partistyrelsen krävs nu att kalla till nytt partiråd av Liberalerna i Stockholms län – och partilegendaren Barbro Westerholm sågar avtalet.

– Andemeningen är att människor från andra länder inte är välkomna här, säger hon.

För ett par dagar sedan meddelade L-höjdaren Barbro Westerholm, 89, att hon övervägde att lämna partiet, och skulle läsa Tidöavalet ”stavelse för stavelse”.

Nu har hon gjort det. Och hon är inte nöjd.

– Nej, det här kan jag inte ställa upp på. Signalerna de vill sända ut är att människor som kommer från andra länder inte är önskvärda här, säger Barbro Westerholm.

Hon vill inte säga om hon fortfarande överväger att lämna partiet.

– Nej, jag kommer hålla den diskussionen internt nu, och säger ingenting om det just nu.

L-ledaren Johan Pehrson.

”Uttalar skarp kritik”

Liberalerna i Stockholms län har i ett internt brev riktat hård kritik mot Tidöavtalet, vilket SvD var först att rapportera om.

I skrivelsen, som Aftonbladet också tagit del av, kräver man att partistyrelsen kallar till partiråd.

”Stockholmsförbundets styrelse uttalar skarp kritik mot både det sakpolitiska innehållet i Tidöavtalet och mot den bristfälliga förankringsprocessen. Förbundsstyrelsen begär att partistyrelsen kallar till partiråd för att bereda möjlighet att ta ställning till Tidöavtalet i sin helhet.

Partiveteranen Barbro Westerholm.

”Ska leverera sverigedemokratisk politik”

Bland sakerna man är missnöjda med är att budgeten kommer förhandlas i sin helhet mellan de fyra partierna.

”Trots att landsmötet beslutade att inte förhandla en hel budget med ytterkantspartier utan endast förhandla delar i utskottet”, skriver Stockholmsliberalerna.

Man går också till attack mot avtalets form och innehåll.

”Vi har nu ett januariavtalsliknande avtal, och som går ännu längre i att binda upp Liberalerna och de andra regeringspartierna i att leverera Sverigedemokratisk politik. Trots att det vid upprepade tillfällen uttalats att vi inte ska ha ett januariavtalsliknande avtal”, skriver förbundet.

Helst hade förbundet sett att Johan Pehrson och partiledningen lämnat förhandlingsbordet.

”Vi konstaterar också att de sakpolitiska förlusterna är betydligt större än vinsterna och att andan i Tidöavtalet rör Sverige bort från en frihetlig och medmänsklig riktning. Partirådsbeslutet innebär att Liberalerna i denna situation borde lämnat förhandlingarna.”