Kina fördömer utländska restriktioner – hotar med ”motåtgärder”

Publicerad 2023-01-05

Antalet covidfall ökar drastiskt i Kina.

Flera länder har därför infört särskilda reserestriktioner för resenärer från landet – ett spår den svenska regeringen vill följa.

Nu kritiserar Kina restriktionerna och hotar med ”motåtgärder”.

Kinas oväntade beslut att stoppa landets ”nolltoleranspolitik” och den rådande ökade smittspridning i landet oroar omvärlden.

Den svenska regeringen vill nu införa reserestriktioner med krav på negativt covid-19-test för resenärer från Kina till Sverige. En åtgärd som flera andra länder redan anammat.

Men Kina fördömer kraven, rapporterar The Guardian.

– Det här saknar vetenskaplig grund och vissa metoder är helt oacceptabla, säger Mao Ning, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, på en presskonferens.

Mao Ning, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet.

Hotar med ”motåtgärder”

Mao Ning menar att ländernas restriktioner riktade mot Kina är baserade på underliggande politiska intressen.

– Vi är bestämt emot försök att manipulera covid-restriktioner för politiska syften och kommer att vidta motåtgärder baserade på principen om ömsesidighet, säger hon.

Något som flera länder har dementerat. Däribland USA.

– Det här tillvägagångssättet är enbart och uteslutande baserat på vetenskap, säger Ned Price, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, till tidningen.

Svenska regeringen trotsar kritiken

Trots den kinesiska kritiken arbetar den svenska regeringen nu för att införa restriktioner som enligt Folkhälsomyndigheten ska omfatta resenärer från Kina som är över 12 år och tredjelandsmedborgare, personer bosatta utanför EES-länderna och Schweiz.

– Regeringen förbereder för att kunna införa inreserestriktioner. Parallellt för vi en dialog med våra europeiska kollegor för att få på plats så lika regler som möjligt i EU, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M), i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M).