Skolan håller minnesstund för 11-åriga Ebba

Av: Ebba Thornéus, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ebba Åkerlund, 11, hade precis avslutat skoldagen och skulle möta sin mamma när hon blev ett av dödsoffren i terrordådet i Stockholm.

I dag håller Ebbas skola en minnesstund för att hedra hennes minne.

– Jag är både ledsen och arg men jag måste koppla bort de känslorna och gå igenom det här tillsammans med eleverna, säger rektorn till Eskilstuna-Kuriren.

1 av 2 | Foto: Privat
Ebba Åkerlund blev 11 år.

11-åriga Ebba Åkerlund hade slutat skolan och var på väg från Djurgården in till Stockholm city med tillsammans med några skolkamrater.

I fredagsvimlet vid T-centralen klev Ebba av bussen för att möta sin mamma på Drottninggatan. Men i stället hamnade hon mitt i ett terrordåd när Rakhmat Akilov, 39, vid 15-tiden körde en lastbil i full fart nerför gågatan.

Ebba blev en av de fyra människor som föll offer för den misstänkte terroristens lastbilsattentat.

Dagarna efter attacken höll Ebbas skola Campus Manilla, trots påsklov, skolan öppen för elever, personal och föräldrar som ville tända ett ljus för Ebba.

Minnesstund för eleverna

I dag, tisdag, kommer skolan även att hålla en minnesstund för de omkring 500 elever som kommer tillbaka efter lovet.

”Alla mina tankar och kärlek går till de anhöriga. Det är svåra dagar och även personal och elever behöver stöd. Det kommer att vara en fin stund tillsammans då vi ska dela våra fina minnen av Ebba” skriver skolans rektor Maija Möller Grimakova till Aftonbladet.

Extra psykologer och präster kommer att vara på plats, liksom polis, har Maija Möller Grimakova tidigare berättat för Eskilstuna-Kuriren.

– Jag är både ledsen och arg men jag måste koppla bort de känslorna och gå igenom det här tillsammans med eleverna, säger Maija Möller Grimakova till tidningen och tillägger att hon trots den jobbiga situationen har stärkts av all kärlek och stöd som givits skolan dagarna efter terrordådet.

”Det är mycket kärlek och sorg som kommer från barn och deras föräldrar. Campus Manilla känns som en familj som stöttar varandra i den svåra stunden”, skriver hon till Aftonbladet.

Familjen tackade svenska folket

Ebbas familj i ett meddelande i medierna framfört sin tacksamhet till svenska folket, som Aftonbladet tidigare berättat om.

”Av hela vårt hjärta tackar vi svenska folket för all den värme och kärlek ni givit oss i en tid av förtvivlan och smärta. Vi behöver nu lugn och ro för att bearbeta vår sorg och ber om förståelse för att vi behöver göra det i fred”.

Ebba Åkerlund av en av fyra människor som dödades i terrordådet, även Lena Wahlberg, 69, från Ljungskile, småbarnspappan och brittiske medborgaren Chris Bevington, 41, och Maïlys Dereymaeker, 31, från Belgien föll offer för dådet på Drottninggatan den 7 april.

39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan har erkänt lastbilsattacken och sitter häktad, misstänkt för terrorbrott genom mord.

Publicerad:

LÄS VIDARE