Coronabeskedet: Nu släpps 70-plussarna fria

”Har gjort stora uppoffringar”

Publicerad 2020-10-22

I sju månader har 70-plussare blivit tillsagda att hålla sig hemma.

Nu hävs restriktionerna för Sveriges äldre och riskgrupper.

– Det är inte rimligt att en grupp ska bära det stora ansvaret, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Sedan den 16 mars har Sveriges äldre och personer i riskgrupp levt under betydligt stramare förhållanden än andra. Folkhälsomyndigheten gick då ut med en skarp uppmaning till alla över 70 år att de skulle stanna hemma och inte ens gå utanför dörren för att handla mat.

Isoleringen har kallats såväl orättvis som ohälsosam. En irritation som växt i takt med att det alltmer står klart att pandemin är långt ifrån över.

Under en presskonferens på torsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren att de särskilda rekommendationerna för 70-plussare nu skrotas.

– De har gjort stora uppoffringar. Äldre och personer i andra riskgrupper ska omfattas av samma rekommendationer som resten av befolkningen. I grunden innebär det att alla i Sverige får samma ansvar, säger Hallengren.

Begränsa fysiska kontakter och träffa helst inte någon alls. Undvik all kollektivtrafik samt alla platser där många människor samlas. Gå inte till affären. Det är några av de kraftiga livsbegränsningarna som landets äldre, samt personer i riskgrupper, levt med i sju månader.

”Äntligen!”

Följden har blivit ökad psykisk ohälsa – vilket bland annat avspeglas i ökningen av telefonsamtal till självmordslinjer, enligt Folkhälsomyndigheten.

– De psykiska konsekvenserna är betydande för de som hållit sig isolerade och risken att de förvärras om detta förlängs. Tidigt i våras sa vi att gruppen ska undvika fysisk kontakt med andra och det har följts väldigt bra, sjukligheten har minskat och färre intensivvårdas. Ett stort antal liv har kunnat räddas tack vare den här gruppen, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Beslutet är ett glädjebesked enligt Barbro Westerholm, 87 år, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund och riksdagsledamot för Liberalerna.

– Äntligen! Nu kan vi leva som alla andra i samhället. Vi måste alla ta den här pandemin på allvar men vi har aldrig velat bli särbehandlade, säger hon till Sveriges Radio.

”Har pekats ut som svaga”

Redan i maj flaggade Folkhälsomyndigheten för att restriktionerna för äldre och riskgrupper skulle kunna lättas. Så blev det dock inte.

Ingmar Skoog, äldreforskare, tycker att beskedet borde ha kommit redan då – men välkomnar lättnaderna nu.

– Det är väldigt bra eftersom många mått väldigt dåligt. Det är också bra att man vågar ändra felaktiga beslut. Gruppen har pekats ut som svaga och orkeslösa, som att de inte klarar sig själva och skulle falla ihop om man blåste på dem ungefär, säger han.

Kan leda till att fler dör

Smittspridningen i Sverige fortsätter att öka, om än i lägre takt. Socialminister Hallengren (S), Folkhälsomyndigheten och äldreforskare Skoog understryker därför vikten av att alla nu är än mer noga med att följa de allmänna råden.

Folkhälsomyndigheten tror inte att beslutet kommer att öka trycket på sjukvården. Till Expressen säger Carlson däremot att skulle kunna leda till att fler dör.

– Det vill jag inte hålla för uteslutet, säger han till Expressen.

Till Aftonbladet säger Johan Carlson att de äldre och personerna i riskgrupp har tagit stort ansvar och kommer att göra det fortsatt.

– Men det kommer att finnas större risk för enskilda individer. Vi kommer se att fler blir sjuka, vi kan inte undvika det. Men vi behöver långsiktiga åtgärder som efterlevs annars kommer människor inte orka följa detta, säger generaldirektör Johan Carlson.

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson vid dagens presskonferens.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen