Karin vaccinerades i morse – fick beskedet på vägen hem

Uppdaterad 2021-03-17 | Publicerad 2021-03-16

Ambulanssjukvårdaren Karin fick sin första dos av Astra Zenecas vaccin strax efter klockan 08.

När hon satt i bilen på väg hem hörde hon på radion att vaccinet stoppats.

– Det är säkert ett bra vaccin, men det blir ändå oroligt, säger Karin.

Karin bor i Falkenberg och har varit ambulanssjukvårdare sedan 1999.

Klockan 08.30 i morse hade hon en inplanerad tid för sin första dos av Astra Zenecas vaccin på sjukhuset i Halmstad. Eftersom hon var lite tidig fick hon sprutan vid 08.15.

”Jag kände bara nää...”

Då hade Folkhälsomyndigheterna just meddelat regionerna att vaccinet stoppas tillfälligt – men beskedet hann inte fram.

– När jag satt i bilen på vägen hem sa de det på nyheterna. Och jag kände bara ”nää”... då var jag bland de sista i Sverige. Jag har varit lite skeptisk just för Astra Zenecas vaccin eftersom det är andra länder som reagerat, säger Karin.

I grund och botten har ambulanssjukvårdaren dock inga betänkligheter kring att vaccinera sig.

– Jag är absolut för vaccin och det hoppas jag att fler hoppar på, för det behövs. Det är det enda som kan stoppa den här skiten. Det är väl mer att man tänker själv att man skulle bli drabbad av komplikationer efteråt, mer än biverkningarna nu som kan komma efter 10-12 timmar. Men det är ju också individuellt och jag har inte känt något än.

Ambulanssjukvårdaren Karin.

30 fall – av fem miljoner

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) höll i dag en pressträff där det meddelades att det ännu inte finns några bevis för att Astra Zenecas vaccin ligger bakom de allvarliga blodproppar som rapporterats.

Inget sådant bekräftat fall har ägt rum i Sverige och EMA rapporterar om totalt 30 fall av tromboemboliska händelser bland nära fem miljoner vaccinerade.

Astra Zenecas vaccin.

Varken EMA eller WHO har stoppat eller gått ut med en allmän avrådan från att använda Astra Zenecas vaccin, utan beslutet är upp till varje land. Utöver Sverige har bland annat Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien pausat vaccinet.

– Vi är fortsatt övertygade, på basen av de bevis vi har, att fördelarna med vaccinet överväger riskerna, säger Emer Cooke, chef för EMA.

Tröstas av kollegorna

Karin skrev om händelsen på Instagram och har fått många tröstande och lugnande ord från kollegor. Hon är inte allt för oroad över riskerna för komplikationer, bortsett från att tidpunkten för vaccineringen var snöplig.

– Jag hade verkligen hoppats på att det skulle kännas tryggt och säkert att ta det här vaccinet. Att de skulle få bort mina farhågor och att de här symtomen inte berodde på vaccinet. Men de kommer säkert fram till att vaccineringen ska starta upp igen snart.