47-åring döms för mordet på Lena Wesström

Publicerad 2021-05-28

Lena Wesström, 45, hittades mördad i närheten av sitt hem i maj 2018.

En man som hon haft en hemlig relation med, friades i tingsrätten – men döms i hovrätten till 18 års fängelse för mord.

”Något utrymme att bedöma gärningen som annat än mord finns inte”, skriver Göta hovrätt.

Lena Wesström, 45, anmäldes försvunnen på morgonen den 15 maj 2018. Fyra dagar senare hittades hon död bakom ett bullerplank i närheten av sitt hem, i området Nya Hjärsta, i Örebro.

En 47-åring, som Lena Wesström haft en hemlig relation med, åtalades för mord men friades i Örebro tingsrätt i maj 2020.

”Försvarslös inför en ursinnig attack”

Men Göta hovrätt ändrade i dag tingsrättens dom och dömer 47-åringen för mord till fängelse i 18 år. Hovrätten går på åklagarens linje, att 47-åringen ensam eller tillsammans med annan dödat Lena Wesström genom minst 17 slag i huvudet och ansiktet, varav merparten med tillhygge.

”Hovrätten bedömer att omständigheterna kring gärningen är mycket försvårande. Den mördade kvinnan har under delar av händelseförloppet stått helt försvarslös inför en ursinnig attack. Gärningsmannen har genom sitt agerande visat stor hänsynslöshet och agerat besinningslöst”, skriver Göta hovrätt.

Påföljden bestäms därför till fängelse 18 år. 47-åringen har varit på fri fot men skall nu häktas, skriver hovrätten.

Hovrätten finner det klarlagt att de båda haft en nära relation. Gärningsmannen har känt till och använt hennes inloggningsuppgifter efter mordet. Andra omständigheter som Göta hovrätt tar upp är dna-spår som påträffats på kvinnan, i mannens bostad och i hans sko, att han försökt radera spår efter deras relation och dessutom ”planterat falska uppgifter om blodförekomst från kvinnan till vänner och bekanta”.

Lena Wesström, 45, hittades död 2018.

GW: Domen hade suttit som en keps

I tingsrätten friades alltså mannen.

”Det är en brist i utredningen att kroppen hittades först flera dagar efter att Lena Wesström dödades”, skrev tingsrätten i den friande domen från förra året.

Även Leif GW Persson har kritiserat att man inte hittade kroppen tidigare, trots att den låg i mycket nära anslutning till hennes hem.

– Hade man hittat henne inom 24 timmar hade domen suttit som en keps på hans huvud, har professorn tidigare sagt i podden Aftonbladet Krim.

47-åringen hade ett stalkerbeteende och brukade smygfilma Lena Wesström i hennes hem, enligt polisutredningen.

47-åringens märkliga försvar: ”Dåligt utfört”

Relationen mellan Lena Wesström och 47-åringen hade pågått i fyra år, enligt hovrätten. Under en skidresa, ett och ett halvt år före mordet, hade Lena hotat att avslöja deras relation.

47-åringen har berättat i förhör:

– Hon vägrade att gå ur bilen. Jag tog tag i Lena och lyfte ut henne ur bilen med våld. Jag ville markera för henne. Hon gjorde då en polisanmälan.

47-åringen har nekat till brott. I hovrätten kritiserade han utredningen och sa att han ”inte ens greppat att Lena är borta”.

– Om jag hade begått brottet hade man inte förstått att det var ett brott överhuvudtaget. Då hade det sett ut som en olycka. Jag blir nästan förnärmad när man säger att jag gjort det här. Det är så dåligt utfört. Jag är smartare än så, sa han under förhandlingen, rapporterade Nerikes Allehanda.

– Jag hoppas innerligt att man fortsätter utreda det här. Men jag tror inte man kommer att hitta Lenas mördare, sa han också.

Men nu är 47-åringen alltså dömd till 18 års fängelse för mordet.