Läkarens råd: Så hanterar du helgens högtid

Publicerad 2020-10-29

Lokala restriktioner har införts mitt under höstlovet i Skåne.

Inför helgens högtider ombeds skåningarna att vara försiktiga.

Håller man avstånd på kyrkogården är smittrisken minimal – men åk inte kollektivt dit, menar smittskyddsläkare Eva Melander.

Undvik fester och skippa kollektivtrafiken – så lyder några av de lokala råd som infördes i Skåne i går.

Samtidigt närmar sig en storhelg, med allhelgona där många samlas och tänder ljus för att minnas bortgångna. Samtidigt har även halloweenfester blivit allt mer vanliga.

– Just med fester så är det sin sak att äta middag med ett par vänner som man träffar regelbundet, men att ha en stor fest är just nu inte lämpligt. Det är tråkigt men om man kan avvakta i några veckor ska man göra det, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne till Aftonbladet.

– Sen vad gäller kyrkogårdsbesök – så länge man är ute och inte för nära varandra så är risken för smittspridning minimal, där handlar det ju då om resan till och från då, att vi inte får trängsel i kollektivtrafiken en endaste dag. Visst det tänds ljus då en särskild dag, och det är en upplevelse i sig att få uppleva det, men om man kan hjälpas åt och ta sig dit på ett annat sätt än med buss och tåg så är det att föredra, säger Eva Melander.

Gravljus, gravlykta på en kyrkogård under alla helgons dag. Arkivbild.

Skånetrafikens affärsområdeschef för bussar, Saman Trondnevis, har sagt till TT att de som måste åka kollektivtrafik bör sprida ut sitt resande, och att det på helger är som mest trafik mitt på dagen.

– Kanske kan du besöka platsen du ska till tidigt på morgonen eller senare på kvällen, så hjälper du till att sprida ut resandet, säger Saman Tondnevis till TT.

Just nu finns inga särskilda restriktioner angående resor i de nya lokala restriktionerna. Sådana reserestriktioner kan bara beslutas på nationell nivå, menar Eva Melander. Däremot säger restriktionerna att man ska minska umgänge med personer som man inte träffar dagligen.

Kan man åka till någon annan region? 

– Det beror lite grann på vad man ska göra där men det är mindre lämpligt att resa nu än vad det var för några veckor sedan. Det handlar om, återigen, om du ska träffa någon som du inte brukar träffa så är det just nu någonting som vi spar in på. Indirekt så blir ju det att inte resa, sannolikt. Sen kan man ju ha en regelbundet kontakt med någon som bor i ett annat län eller stad på grund av jobb eller något annat, men då är det något helt annat.

Om man har äldre familjemedlemmar i en annan stad i Skåne än där man själv bor, kan man då göra det?

– Vi har inte sagt att vi inte ska få träffa äldre, håller man avstånd och umgås med förstånd så är det kanske viktigt i dessa tider att äldre får träffa familjen.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Restriktionerna införs mitt i det pågående höstlovet i Skåne. Trots det rådande coronaläget med ökad smittspridning väljer många att åka utomlands i Europa.

När skåningar som rest utomlands på höstlovet kommer tillbaka, vad ska de tänka på då? Om de exempelvis åkt till Spanien?

– I just Spanien har du en väsentligt högre smittspridning än här, det finns ju om har man rört sig i ett samhälle en högre risk att ha blivit smittad än om man rört sig här, säger Eva Melander.

– Får man symtom inom en vecka, två veckor efter att man varit utomlands så ska man definitivt tänka covid och se till att testa sig och hålla sig hemma till provsvaret kommer, inte gå till jobbet eller umgås med andra tilldels att man vet att man har eller inte har covid, säger Eva Melander.

Ska man vara extra försiktig om man kommer hem även om man inte har symtom? 

– Så långt har vi inte gått ännu så att vi har den typen av rekommendation.