Regionerna: Därför får vissa gå före i vaccinationskön

Uppdaterad 2021-02-05 | Publicerad 2021-02-04

Flera personer har fått gå före i vaccinationskön – något som väckt heta känslor.

Men regionerna menar att det är nödvändigt för att inget vaccin ska förgås.

”Det skulle vara direkt fel att låta vaccin förstöras”, uppger Region Uppsala.

Vaccinationerna mot covid-19 pågår för fullt runtom i landet.

Först i kön enligt prioriteringslistan står de som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst, personal som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör dessa grupper.

Trots detta har det i flera regioner uppdagats fall där exempelvis enhetschefer har vaccinerats före vårdpersonal eller där chefer låtit vaccinera sin egen familj före personal.

Personer köar för att bli vaccinerade, vid Stadshuset i Stockholm.

”Rör sig om enstaka tillfällen”

Aftonbladet har, via mejl, varit i kontakt med flera regioner där man uppger att man känner till att personer gått före i vaccinationskön.

”Vi har uppgifter om att det i enstaka fall skett att enhetschefer och vårdadministratörer fått vaccin när det funnits överblivna doser”, skriver Region Jönköping.

”Det har förekommit vid enstaka tillfällen att invånare som inte tillhör de prioriterade riskgrupperna har vaccinerats”, säger Region Uppsala.

”Vår bedömning är att enstaka avvikelser uppstått men vi har inget som tyder på något systematiskt”, svarar Region Halland.

Flera felaktigheter har uppdagats i Region Sörmland.

”Det handlar om anhöriga som fått vaccin i strid mot gällande regler. De riktlinjer som finns förtydligas nu ytterligare”, uppger den regionen.

”Fel att vaccin förstörs”

Samtidigt påpekar regionerna att man absolut har en tydlig prioriteringsordning och att överblivna vaccindoser i första hand ges till prioriterade grupper. Men man tänker inte heller slänga vaccin – och en öppnad förpackning har mycket begränsad hållbarhet.

”Om man har uttömt alla möjligheter att vaccinera någon inom dessa grupper får dosen ges till en person som inte tillhör de prioriterade grupperna. Det är en nödåtgärd som man kan ta till då alternativet är att slänga vaccindosen”, förklarar Region Uppsala.

”Det rör sig om timmar innan vaccinet blir obrukbart. Det skulle vara direkt fel att låta vaccin förstöras”.

Vårdpersonal vaccineras mot covid-19 i Malmö i början av januari.

SKR: Viktig balansgång

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på SKR, Sveriges kommuner och regioner, tycker det är ett bra:

– Det är viktigt att man nyttjar allting och att det finns en viktig balansgång mellan att man följer prioriteringsordningen men samtidigt säkrar upp alla doser så att ingenting slängs.

I de fall där det uppdagats att man har kringgått prioriteringsordningen så ska omständigheterna utredas, enligt Spak.

– Det är viktigt att man tar reda på vad som hänt, och att man säkerställer att det finns tydliga riktlinjer inom varje region och kommun hur man ska hantera överblivna doser.

Tidspress att agera

Hon nämner exempel på där regioner upprättat en speciell lista över personer som vid överblivna doser kan kallas till vaccinering.

– Det kan handla om äldre personer eller personer ur riskgrupper som i så fall kan få ett samtal där de måste infinna sig snabbt och få vaccin.

Men hur kan det ha blivit över doser när flera regioner flaggar för att man inte har tillräckligt med vaccin?

– Det kan handla om att människor uteblivit eller att man helt enkelt fått ur mer än vad man beräknat. Exempelvis Pfizers vaccin har en verkningstid på sex timmar innan man behöver kasta det och då blir det ju en viss tidspress där man måste agera här och nu.

FHM: Ingen specifik rekommendation

Även Folkhälsomyndigheten hänvisar till att man ska använda de överblivna doserna ”så rationellt som möjligt”.

– Vi har ingen specifik rekommendation utan den är generell, att använda vaccinen så rationellt som möjligt, säger enhetschefen Sören Andersson.

Men är det okej att överblivna doser inte går till prioriteringsgrupper?

– Vi säger att man ska använda dem så ansvarsfullt och omdömesgillt som det bara går och vi förutsätter att man gör så med. Det är upp till regionerna att hantera det så bra som möjligt.

PODD I Wuhan, februari 2021

Aftonbladet Daily med Johan Björnfot som bor och jobbar i Wuhan.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen