Över 300 coronadödsfall inom äldreomsorgen i Region Uppsala

Uppdaterad 2022-04-05 | Publicerad 2021-01-21

Nästan 1 200 personer som bott på särskilda boenden eller haft annan kommunal omsorg har smittats med covid-19 i Region Uppsala under pandemin.

302 av dem har sen avlidit med viruset, enligt statistik från regionen.

Totalt 425 personer har dött med covid-19 i Region Uppsala, enligt den senaste statistiken från regionen. Nästan tre fjärdedelar av dem bodde på särskilda boenden eller hade annan kommunal omsorg när de dog, visar statistik som Aftonbladet tagit del av.

Flest dog under den första vågen i våras. Mellan första april och sista juli dog 166 personer inom äldreomsorgen. Under den andra vågen, i november och december, har 95 personer avlidit och sen årsskiftet har 10 personer dött med viruset.

”Omfattande utbrott – trots åtgärder”

Hittills i år har totalt 65 personer inom äldreomsorgen testat positivt för covid-19, varav flest bott på Pomona hus 2 i Håbo eller Attendo Kapellgärdet Norra i Uppsala. Där har 14 respektive 13 boende testat positivt.

– Jag kan konstatera att vi, trots omfattande smittförebyggande åtgärder, drabbats av ett omfattande utbrott av smitta bland såväl boende som medarbetare. Det är givetvis beklagligt, säger Karin Lagerbielke, regionchef på Pomona Humana, i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Hon berättar att personalen bland annat uppmanar de boende att enbart vara i sina lägenheter för att minska antalet kontakter mellan personer och att personalen använder skyddsutrustning så som visir, munskydd, handskar och förkläden oavsett om det förekommer smitta eller inte för att stävja smittspridning.

– Vi tillämpar också basala hygienrutiner och desinficerar tagytor som hissknappar, handledaren, strömbrytare flera gånger dagligen, säger hon.

Karin Lagerbielke, regionchef på Pomona Humana.

Svårt att isolera boende

Attendo Kapellgärdet Norra har vidtagit liknade åtgärder, men lyfter även testning som central för att minska smittspridning.

– De viktigaste åtgärderna som vi ser för att motverka smittspridning handlar om löpande testning av boende och personal, nära och väl fungerande samarbete med läkarorganisationen, skyddsutrustning och dagliga hälsokontroller av personalen innan varje skift och kraftig begränsning av antalet kontakter inom äldreomsorgen, säger Makan Afshinnejad, presschef på Attendo.

Han vill inte kommentera utbrottet på det enskilda boendet i Uppsala, men säger att personalen försöker isolera smittade från andra i den mån det går på samtliga boenden som Attendo driver.

– Men det är en utmaning på till exempel demensboenden. Vi får inte och ska inte låsa in människor, säger han.

”Vi införde visir vid alla vårdnära omsorgsmoment i mitten av maj i enlighet med region Uppsalas riktlinjer och använder sen en tid tillbaka munskydd och visir under hela arbetspasset”, säger Makan Afshinnejad, presschef på Attendo.