"Kan Tegnell bestämma att bussen är en klubb?"

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2021-04-01

Max åtta tillåts i partybussarna, enligt den nya pandemilagen. Arkivbild.

En partybuss ska klassas som en festlokal – och därmed ska max åtta passagerare gälla, menar Folkhälsomyndigheten. Men hur ska en partybuss definieras?

– Hur kan Tegnell bestämma att min buss är en nattklubb?, frågar sig en uthyrare.

Arrangörer som TT varit i kontakt med vittnar om stor förvirring efter Folkhälsomyndighetens besked om att det är max åtta personer som gäller i de så kallade partybussarna.

Bussarna har inte förbjudits av Transportstyrelsen på samma sätt som studentflak, och har därför vuxit fram som ett allt attraktivare alternativ inför sommarens student. I flera städer har bussarna, som kan ta upp emot 50 passagerare, varit fullbokade.

Men enligt FHM berörs alltså bussarna i stället av restriktioner enligt pandemilagen, då de omfattas av begränsningsförordningen som innebär att max åtta personer får delta vid privata sammankomster som genomförs i till exempel "festlokaler, föreningslokaler och andra platser som hyrs ut".

Syftet avgör

Hur distinktionen mellan en "partybuss" och en vanlig buss ska göras är dock oklart. Men enligt Anna Carlsson, nationell samordnare för länsstyrelsernas tillsyn enligt covid-19-lagen, är det syftet som avgör.

– Om ett bussbolag eller en verksamhetsutövare som har en buss hyr ut det till en privatperson i syftet att ha en fest, då omfattas bussen av covid-19-lagstiftningen.

TT: Hur kan ett fordon klassas som festlokal?

– De som hyr ut utrymmen till privata tillställningar omfattas av covid-19-lagen. Enligt propositionen som kom innan lagen omfattas även så kallade partybussar.

TT: Hur ska man vara säker på att ens buss inte klassas som en partybuss?

– Verksamhetsutövare behöver säkerställa vad bussen ska användas till. Det är deras ansvar att följa lagen, och vi bedriver tillsyn mot dem, säger hon.

Därtill har alla enligt smittskyddslagen ett ansvar att förebygga och inte medverka till smittspridning, säger hon.

– Så hyr man en buss i syfte att ha en fest med fler än åtta personer uppfyller man inte som enskild smittskyddslagen och inte heller föreskriften om allas ansvar som kommit med anledning av covid-19-lagen.

Vill undvika

Arrangörer som bryter mot bestämmelsen riskerar vite.

Anna Carlsson uppger att länsstyrelsernas tillsynsenheter får många frågor om hur man ska säkerställa att man som arrangör uppfyller lagstiftningen gällande privata sammankomster – men också om hur man ska göra för att inte träffas av pandemilagen.

– De frågorna har ökat och det ser vi allvarligt på. Då bedömer vi att man inte uppfyller smittskyddslagens intentioner om att se till att undvika att sprida smitta.

Från branschens håll är det uppgivna tongångar.

– Det är olagligt att hyra ut en lokal, men jag hyr inte ut någon lokal, säger en arrangör.

– Stämmer detta så blir det inget av det. Det är ganska självklart, säger en annan.

En tredje säger att det alltid känns som att "de sätter käppar i hjulet i stället för att komma till hjälp":

– Nu har det varit två år utan inkomster, det är ganska tufft.

Letar kryphål

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger i en kommentar till TT att det verkligen är värt att fira att man tagit studenten, särskilt ett år som detta, men att det måste ske smittsäkert:

"Gymnasieungdomarna i Sverige har tagit ansvar under en svår tid. Om festfixare inte är lika mogna, utan letar kryphål för att tjäna pengar på studenter är det upprörande. Festföretag ska självklart ha koll på att man max kan vara åtta personer och att passagerarna ska använda säkerhetsbälten. Att hålla avstånd gäller förstås också i bussar", säger Ekström.

PODD Vaccineringen

Aftonbladet Daily, med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln