Fyra gånger högre risk för medelålders män att dö i covid-19

Publicerad 2021-04-20

Män löper högre risk än kvinnor att drabbas hårt, intensivvårdas på sjukhus och dö av covid-19.

Störst är skillnaderna för medelålders män, enligt en ny svensk rapport.

Bland männen tycks inte tidigare sjukdomar och socioekonomi spela någon roll för de ökade riskerna att drabbas allvarligt.

Män i medelåldern löper fyra gånger högre risk att dö i covid-19, jämfört med kvinnor i samma ålder, enligt en rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, CES, som arbetar med folkhälsofrågor i Stockholms län.

Rapporten visar att fler män drabbas hårdare, måste slutenvårdas, intensivvårdas och dör av covid-19.

”Hög ålder är den viktigaste riskfaktorn för allvarlig sjukdom och död i covid-19 oavsett kön, men denna riskökning börjar tidigare hos män”, skriver forskarna.

Män drabbas hårdare än kvinnor av covid-19.

Fyra gånger dödligare

Män i åldern 50–64 år löper fyra gånger så stor risk att dö av covid-19, jämfört med kvinnor i samma ålder.

Enligt rapporten löper män också större risk att få allvarliga komplikationer i samband med virusinfektionen:

”Bland patienter som vårdas på sjukhus med covid-19 har män också större risk för att diagnostiseras med allvarliga komplikationer som till exempel ARDS, akut njursvikt och akut hjärtsvikt. Mäns förhöjda risk är mer uttalad för covid-19 än vid andra infektioner i de nedre luftvägarna”.

Kön största riskfaktorn

Det finns tydliga samband mellan riskerna för allvarliga fall av covid-19, tidigare sjukdomar och socioekonomisk status.

Men riskerna för män att drabbas så pass mycket hårdare än kvinnor förklaras inte av de ovan nämnda faktorerna, enligt forskarna.

– Vår rapport ger snarare stöd för hypotesen att biologiska skillnader mellan könen, knutna till immunsystemet, har en viktig betydelse för risken att utveckla allvarlig sjukdom och död till följd av covid-19, även om andra förklaringar inte helt kan uteslutas, säger Johanna Sieurin, handläggare vid CES och en av rapportens författare i ett pressmeddelande.

PODD Corona-rapport från Polen

Aftonbladet Daily med Gabriel Stille, universitetslärare och journalist som bor i Warszawa.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS