Odenberg om jakten på ny partiledare: ”Det är ett tight tidsshema”

Publicerad 2017-08-27

Den extra partistämman där ny partiledare för Moderaterna ska väljas är satt till dagarna kring 8 oktober. Tills dess ska nomineringar samlas in, kandidater intervjuas och valberedningen ska enas om ett namn att lägga fram.

Mikael Odenberg, före detta försvarsminister och den som elva procent av de tillfrågade i Aftonbladet/Inizios undersökning vill se som ny partiledare tycker tidsplanen är tight.

– Detta understryker behovet av en så öppen beredningsprocess som möjligt, säger han till Aftonbladet.

Mikael Odenberg (M).

I Aftonbladet/Inzios undersökning vill svenskarna helst att Carl Bildt gör comeback som partiledare för Moderaterna. Elva procent av de tillfrågade tycker att den före detta försvarsministern Mikael Odenberg ska axla manteln efter Anna Kinberg Batra.

Valberedningen har föreslagit dagarna kring den 8 oktober som datum för extra partistämma där en ny moderatledare ska väljas. Definitivt beslut om när den ska äga rum tar partistyrelsens arbetsgrupp på tisdag.

I ett inlägg på Facebook under lördagen uppmanade Mikael Odenberg partiets valberedning, ledd av skånemoderaten Lars-Ingvar Ljungman, att lära av historien och ha en så öppen process som möjligt.

Får ”dåliga vibbar” av Ulf Kristerssons ord

”När jag nyss läste Ulf Kristerssons FB-kommentar att ’frågan om vilken roll jag själv kan komma att spela för moderaterna i framtiden har inget svar idag. Den diskussionen kommer jag föra i våra interna samtal, och bara där’ så får jag därför dåliga vibbar”, skriver det före detta moderata statsrådet.

Ulf Kristersson som är ekonomisk politisk talesperson för Moderaterna är även han favorittippad till partiledarposten.

”Låt oss Moderater för Guds skull lära av historien och inse att den här typen av kungamakeri inte längre funkar. Det vore förödande om vi ännu en gång ska ha en process där ingen utanför valberedningen vet vad som sker. Där man i slutna sammanträdesrum mejslar fram ett namn som känns moderat-mainstream. Men utan att någon utanför rummet vet vad som diskuterats och vem hen egentligen är eller vill”, fortsätter Odenberg.

Han vill se en öppen process, där det står klart vilka kandidaterna är och vad dessa vill åstadkomma som partiledare.

”Processen behöver vara transparent”

I ett mejl till Aftonbladet utvecklar Odenberg:

– Det är ett tight tidsschema. I princip två veckor för att nominera och sedan två veckor till för valberedningsöverläggningar. Detta understryker behovet av en så öppen beredningsprocess som möjligt. Det är valberedningen som har att lämna förslag på partiledare och den måste självfallet få föra sina diskussioner enskilt. Men processen behöver vara transparent.

– Erfarenheten visar att öppenhet är viktigt för att nästa partiledare ska få tillräcklig legitimitet, forsätter han.

Sina egna siffror i Aftonbladet/Inizios undersökning vill han inte kommentera närmare:

– Det är naturligtvis alltid roligt att möta uppskattning men jag har inga kommentarer.