Demokraterna hotar med bojkott – vill ha ut inspelningarna

Publicerad 2017-05-16

WASHINGTON. President Donald Trump varande den sparkade FBI-chefen James Comey för att läcka uppgifter till media och antydde att det finns inspelningar av deras samtal.

Nu har både Demokrater och Republikaner satt press på presidenten att lämna ut de påstådda hemliga inspelningarna.

– Att förstöra dem vore ett brott mot lagen, säger demokratiska senatorn Chuck Schumer till CNN.

Sparkade FBI-chefen James Comey.

Frågan om bandens vara eller icke vara väcktes i fredags, efter att Trump i en tweet varnat Comey för att läcka uppgifter till media.

James Comey får hoppas på att det inte finns några ”band” med våra konversationer innan han läcker till pressen”, skrev presidenten på Twitter.

Spekulationerna har därefter duggat tätt och många vittnar om att det som pågår i Washington nu påminner om Watergateaffären på 1970-talet.

Under helgen erbjöd visselblåsartjänsten Wikileaks en belöning på 100 000 dollar till den som kan skicka in de påstådda inspelningarna.

”Luften i Vita huset måste rensas”

Både republikanska och demokratiska kongressledamöter har nu gått ut och varnat Trump för att inte politisera valet av ny FBI-chef, och krävt att han lämnar över eventuella inspelningar som finns av samtal med Comey.

Republikanska senatorn Lindsey Graham sa på söndagen till NBC:s ”Meet the press” att Vita huset måste ”rensa luften” om eventuella inspelningar.

– Om det finns några inspelningar så måste de lämnas över.

Även republikanska senatorn Mike Lee säger till Fox att om det finns inspelningar så är det oundvikligt för Vita huset att inte lämna ut dem.

Tvungna att lämna ut inspelningarna

Presstalespersonen Sean Spicer ville inte svara på frågor kring de påstådda inspelningarna eller om det finns inspelningsutrustning i Vita huset, liksom Trump avböjde att kommentera frågan i en intervju med Fox.

Demokrater har anklagat tidigare Trump för att försöka störa FBI: s arbete och begärt en självständig utredning av rysskopplingarna till Trump.

Trump själv har försvarat beslutet att sparka Comey med att han inte gjorde ett bra jobb och att FBI-anställda inte hade förtroendet för honom.

Något som tillförordnade FBI-chefen Andrew McCabe dementerat.

38 procent emot Trumps beslut

Enligt en undersökning från NBC/Wall Street Journal stödjer 29 procent av amerikanerna Trumps beslut om Comey, medan 38 procent är emot.

Vita huset sa samma dag som Comey sparkades att man påbörjat arbetet med en efterträdare, och hittills ska minst åtta kandidater ha intervjuats.

Namn som figurerat som tilltänkta FBI-chefer är den tillförordnade chefen Andrew McCabe, Texas-senatorn John Cornyn, New York-domaren Michael Garcia och den tidigare biträdande justitieministern Alice Fisher.

Enligt flera medier kan en ny chef presenteras redan den här veckan.

Demokraterna hotar med bojkott

Demokraterna har dock hotat att bojkotta omröstningen av en ny FBI-chef om justitiedepartementet inte utser en särskild åklagare för att kunna göra en oberoende utredning om Rysslands band till Trump-administrationen.

Justitiedepartementet och Republikanerna har hittills avböjt önskan.

Dock har Demokraterna inte mandat att stoppa en nominering av en ny FBI-chef då Republikanerna sitter på 52 av senatens 100 platser.

– Nyckeln är att vi får våra kollegor från Republikanerna på vår sida, säger den demokratiska senatorn Chuck Schumer till CNN på söndagen.

”USA är under attack”

USA:s tidigare nationella underrättelsechef James Clapper har i en intervju med CNN sagt att han anser att den amerikanska staten och dess myndigheter är ”under attack”, såväl från externt som internt håll.

Enligt Clapper var Trumps beslut att sparka tidigare FBI-chefen James Comey ”ännu en seger” för Ryssland. På frågan om han med ”intern attack” menar president Trump svarade han bara kort; Exakt!