Över 30 tornador slog till mot staterna

Uppdaterad 2021-12-12 | Publicerad 2021-12-11

Över 30 tornador slog till mot sex stater.

Över 80 personer är döda i Kentucky, men siffran kommer att stiga.

– Det här är den mest förödande tornadon i vår stats historia. Nivån av förstörelsen liknar ingenting jag någonsin sett, säger statens guvernör Andy Beshear.

Ett bälte med tornador, enligt uppgift till CNN minst 30, plöjde igenom staterna Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri, Mississippi och Tennessee fredag kväll, lokal tid. I deras spår: döda, förstörda byggnader – och människor fångade inne i byggnader.

De första rapporterna talade om 50 döda, några timmar senare hade dödssiffran stigit till 80 – och väntas fortsätta stiga.

Tornadon som slog ner i flera städer i Kentucky var en EF4 på den femgradiga EF-skalan. Det innebär vindar på 267–321 kilometer i timmen.

– Det här är den mest omfattade katastrof som Kentucky drabbats av. Det är en av de mörkaste dagarna i statens historia, säger Kentuckys räddningsdirektör Michael Dossett.

Kentuckys guvernör Andy Beshear säger att staten troligen träffades av fyra olika tornador på flera ställen i staten. Den största plöjde fram på marken i drygt 300 kilometer.

– Det är den längsta sträckan i Kentuckys historia, säger han.

Staden Mayfield med 10 000 invånare i västra Kentucky är krossad.

– Tornadon slog till mot Mayfield så hårt som någon stad någonsin har träffats, säger guvernör Andy Beshear som utlyst katastroftillstånd i staten.

”Gungade fram och tillbaka”

I tornadons väg låg en ljusfabrik med 110 personer på plats. På bilder syns något som liknar ett jättelikt plockepinn med tillplattad bråte, tillknölad metall och räddningsarbetare som gräver sig fram, mestadels med bara händerna, för att hitta överlevande.

En av dem som räddats är Kyanna Parsons-Perez, som berättade att anställda blivit ivägskickade till en säkrare del av byggnaden innan tornadon slog till med full kraft.

– Det slog lock för mina öron. Och det var som att byggnaden, vi alla, bara gungade fram och tillbaka och sedan boom – allt föll över oss, säger hon till CNN.

Fångad under bråte med kolleger under två timmar använde hon sin mobil för att sända live på Facebook, ringa larmnumret, sin mamma och en kollegas familj. Hon förstod att räddningsarbetare var i närheten först när hon kunde känna trycket ovanifrån – det var folk som gick ovanpå bråten.

– Jag skrek: ”Kan du snälla ta bort det här så att jag kan röra mitt ben?”. Mannen sa: ”Det är ungefär en och en halv meter bråte ovanför dig.”

Hundratusentals hushåll strömlösa

Hittills har något dussintal anställda kunnat räddas.

I Edwardsville dog minst två personer i Amazons lagerlokal när delar av den föll samman. En tornado slog in i ett äldreboende i Arkansas. En person dog och 20 blev fångade i den kollapsade byggnaden, enligt AP. Minst tre personer är döda i Tennessee och i Missouri är en person rapporterad död.

Hundratusentals hushåll är strömlösa, just nu över 330 000, och elledningar ligger kors och tvärs över vägar och gator. Läget är speciellt svårt i Marshall och Graves county.

I Marshall county använder man snöplogar och andra tunga fordon för att få undan bråte och uppryckta träd för att få i gång elen snabbt igen.

USA har haft rekordvärme under det som skulle vara en meteorologisk vinter. I västra USA låg temperaturen under flera dagar i förra veckan på 19 grader över medeltemperaturen för den här tiden på året. Förra onsdagen var den hetaste dagen för Montana, North Dakota, Wyoming och Washington.

I Denver, Colorado, har man inte sett till någon snö alls än den här säsongen.

Klimatförändringar har gjort att USA sett längre och allvarligare värmeböljor i alla delar av landet. Den här sommaren har varit den hetaste någonsin, skriver The Guardian. Men vintrarna blir allt varmare också, enligt amerikanska forskare värms vintern upp snabbast i 38 av landets stater.