Insatsledaren Robert om dödsolyckan i Pajala: ”Väldigt tragiskt”

Publicerad 2022-07-10

Tre unga män dog i olyckan och två fördes till sjukhus.

Dödsolyckan i Pajala har skakat om hela bygden.

Under söndagskvällen samlades räddningstjänstens insatsgrupp för att hedra de drabbade.

– Vi var där och lämnade blommor. Våra tankar går till de anhöriga, säger räddningschefen Juha Pasma.

Tidigt under lördagsmorgonen fick räddningstjänsten larm om en olycka där en bil hade voltat och fattat eld i Sattajärvi i Pajala.

Fem män i 20-årsåldern färdades i bilen. Tre av dem dog och två fördes till sjukhus med ambulans. En 24-årig man är allvarligt skadad och en 27-åring är lindrigt skadad.

Räddningstjänstens insatsledare Robert Wahlberg såg den stora rökpelaren från den övertända bilen flera kilometer från olycksplatsen. Det enda räddningspersonalen visste vid det här skedet var att en brinnande bil låg på taket.

Robert Wahlberg, insatsledare på räddningstjänsten.

– Vi visste inte hur många personer som var drabbade. Väl på plats tog vi allt steg för steg och gjorde allt vi kunde, berättar Robert Wahlberg.

”Väldigt tragiskt”

Där och då var arbetslaget helt fokuserade på att utföra ett bra arbete. Men när de kom tillbaka till stationen var alla berörda av händelsen.

– Olyckan fick en väldigt tragisk utgång. Det här är en erfarenhet man kommer att bära med sig genom livet. Det finns en styrka i att kunna samtala med resten av gruppen som jobbade med olyckan.

Efter insatsarbetet hade räddningstjänsten en tät dialog med både polis och ambulanspersonalen.

Robert är tacksam över hur väl blåljuspersonalen samarbetade under de långa och intensiva timmarna.

– När det är skarpt läge går man på rutin och gör det man blivit skolad till. Man får vara glad över att all räddningspersonal har en bra utbildning i ryggen och som kan hantera en sådan här situation, förklarar Robert Wahlberg.

Minnesstund för att hedra offren

Under söndagskvällen samlades insatsgruppen återigen på väg 392 för att lägga en blomma vid platsen.

– Vi åkte dit för att hedra offren och göra en utvärdering av insatsen. Det här är en exceptionell händelse och många av oss är skakade efter händelsen. Vi är ju också bara människor. Våra tankar går till de anhöriga, säger räddningschefen Juha Pasma.

Efter att olyckan inträffade har räddningstjänsten varit i kontakt med både kommunen och kyrkan i Pajala. Kyrkan höll öppet under söndagseftermiddagen för att erbjuda krisstöd.