Ilska runt om i USA – protesterade på bro i över ett dygn

Publicerad 2022-06-26

Protesterna fortsätter i USA efter Högsta domstolens kontroversiella abortbeslut.

Guido Reichstadter, 42, klättrade till toppen av Frederick Douglass Memorial Bridge i Washington – och stannade i 28 timmar.

På andra platser har polisen använt tårgas och pepparspray för att skingra ilskna folkmassor.

På fredagen röstade Högsta domstolen i USA för att riva upp den nationella abortgarantin Roe mot Wade.

Det innebär att det numera är upp till delstaterna själva att besluta om aborträtten. Tre delstater – Missouri, Louisiana och South Dakota – har redan förbjudit abort eftersom de har så kallade ”triggerlagar” som trätt i kraft med omedelbar verkan.

Och fler väntas följa. Totalt beräknas omkring hälften av delstaterna införa abortförbud, enligt nyhetsbyrån AP.

Domstolens beslut gav upphov till protester runt om i landet.

Klättrade upp på bro

Tvåbarnspappan Guido Reichstadter, 42, såg till att Frederick Douglass Memorial Bridge i Washington fick stänga genom att klättra till toppen av en av brons över 20 meter höga bågar, rapporterar Washington Post.

Han hade med sig en stor grön flagga, en färg som förknippas med rätten till abort, som han hängde från bron. Dessutom viftade han en gul flagga med texten ”don’t tread on my uterus” på.

Sedan stationerade han sig där uppe – i nästan 28 timmar. Först på lördagskvällen, svensk tid, greps han av polis.

– Högsta domstolen har startat krig mot folket i det här landet och vi måste stå upp och slåss för våra rättigheter. Så fort jag kommer ut från fängelset är det vad jag kommer att göra, sa han enligt Daily Mail på Instagram innan han överlämnade sig själv till polisen.

Under tiden på bron uppdaterade han frekvent på sociala medier.

”Om jag kan ta mig till toppen av den här älskade bron, vet jag att ni kan ta er ut på gatorna!”, skrev han bland annat på Twitter.

Tårgas i Arizona

Och runt om i landet har ”pro-choice”-förespråkare samlats för att protestera mot Högsta domstolens beslut.

Överlag har det gått relativt lugnt till men i Arizona sprutade polisen tårgas mot en grupp demonstranter som slog på glasdörrarna till delstatens senatshus i Phoenix, skriver CNN.

Folkmassan rörde sig då vidare till ett torg i närheten där polisen återigen tog till tårgas när ett minnesmärke vandaliserades.

Även i Eugene, Oregan blev det oroligt, rapporterar tv-kanalen. Polisen använde sig av pepparspray för att stoppa en samling protestanter från att blocka en större väg.

Enligt polisen rörde det sig om cirka 75 personer, som bar svarta kläder, luvor och som hade maskerat sina ansikten. Vid ett tillfälle kastade demonstranterna sten eller andra föremål, uppger polisen.

En person ska även ha kastat rökbomber mot poliserna. Totalt greps tio personer.

Samlas i Washington

I Washington har kvinnor från hela landet samlats för att protestera på plats utanför Högsta domstolen, enligt CNN. På lördagen greps två personer efter att de ”kastat färg över stängslet vid Högsta domstolen”.

Protesterna väntas fortsätta även i andra städer i USA under söndagen.

Protester demonstrerar utanför Högsta domsolen i Washington.