Då är den meteorologiska vintern här

Uppdaterad 2021-10-16 | Publicerad 2021-10-15

Det är dags att plocka fram vintergarderoben igen.

I helgen spås nämligen den meteorologiska vintern göra sitt intåg i landet.

– I helgen kan det bli meteorologisk vinter i norra Norrland, sen får vi se hur långt ner den avancerar, säger Mikael Luhr, meteorolog.

Med meteorologiska mått mätt så är det vinter när dygnsmedeltemperaturen ligger under nollgradigt fem dagar i rad. Det kan komma att inträffa redan i helgen.

– Det kommer fortsätta vara ganska kallt i norra Norrland i slutet på denna och början på nästa veckan, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Det väntas även falla en hel del snö under helgen och i början på nästa vecka. I Västerbotten väntas snöfall redan under fredagen, som dock kommer övergå i snöblandat regn.

– Västerbottens kustland kommer få snö redan under fredagen, som kommer övergå i regn. Så det kommer nog inte tillräckligt mycket för att det ska lägga sig.

I Norrbotten väntas snöfall under hela helgen vilket innebär att ett snötäcka kan komma att ligga kvar.

– I Norrbottens kust och inland väntas det komma en del snö. Fram till söndag får kusten mellan 5–15 centimeter och inlandet 20–30 centimeter. Det handlar inte om att det vräker ner utan det kommer bli riktigt vinterklätt fram till söndag eller början på nästa veckan, säger Mikael Luhr.

Klass 1-varning utfärdad – dålig sikt och halka

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfallen i Norrbottens inland samt längs kusten, liksom för kusten i Västerbotten. Snöfallen tros kunna skapa oreda i trafiken och trafikanter uppmanar vara extra försiktiga.

– Om man håller till i de här områdena så får man tänka på att det är halt när snön kommer. I samband med snö och regn så kan det vara ganska dålig sikt också, så man får ta det försiktigt i trafiken, säger Mikael Luhr.

Samtigt som vintern gör sitt intåg väntas det även bli blåsigt med vindar i kulingstyrka längs hela ostkusten samt i Kattegatt och Skagerack.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln