Partiledarnas reaktioner på Löfvens avgång

Uppdaterad 2021-09-01 | Publicerad 2021-08-22

Stefan Löfven avgår som partiordförande och statsminister på partikongressen senare i höst.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund tackar statsministern på Twitter.

KD-ledaren Ebba Busch skriver att Sverige förtjänar bättre.

Centerpartiets Annie Lööf tackar Löfven för ett ”respektfullt samarbete de senaste åren”.

Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiet

Stefan Löfven har varit statsminister i Sverige under en svår tid. En jordnära person förankrad i den svenska arbetarrörelsen. Jag uppskattar hans vänlighet, rakhet och genuina engagemang. Lycka till med nästa kapitel i ditt liv.”, skriver Nooshi Dadgostar på Twitter.

Per Bolund, Miljöpartiet

”Tack Stefan för starkt ledarskap och ett mycket gott samarbete under många år! Vi har tillsammans lett Sveriges första rödgröna regering och tagit stora steg mot målet att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Det arbetet fortsätter!”, skriver Miljöpartiets ena språkrör Per Bolund på Twitter.

Märta Stenevi, Miljöpartiet

”Tack Stefan Löfven för dessa år av gott regeringssamarbete. Tillsammans har våra partier lett Sveriges första rödgröna regering, och tagit viktiga steg för klimat, jämställdhet och trygghet. Jag önskar dig all lycka till framåt”, skriver Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på Twitter.

Ebba Busch, Kristdemokraterna

”Politiker som Löfven som arbetat hårt och velat väl förtjänar ett stort tack. KD fortsätter oförtrutet arbeta för en ny regering, oavsett vem som nu tar över S. Uppenbart att socialdemokratin helt saknar förmågan att lösa de problem Sverige står inför. Sverige förtjänar bättre”, skriver Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch på Twitter.

Annie Lööf, Centerpartiet

”Stefan Löfven och jag har följt varandra under hela hans tid som partiledare. Vi har haft många tuffa debatter och långa förhandlingar, men också varma samtal om politiken och livet som partiledare.

I och med det svåra parlamentariska läge som uppstod efter valet 2018 har vi hittat ett samarbete som vuxit fram i vår gemensamma vilja att hålla den främlingsfientliga högerpopulismen borta från inflytande och för att ta ansvar för Sverige. Vi kom då också överens om mycket sakpolitik som tar Sverige framåt. Jag har uppskattat att Stefan har ett stort personligt engagemang i dessa frågor.

För Stefan har det varit viktigt att kunna lita på varandra och att ett handslag verkligen är ett handslag. Utan hans personliga egenskaper och lyhördhet skulle samarbetet mellan våra partier ha varit betydligt mer komplicerat.

Stort tack för dina insatser som Sveriges statsminister och för de samtal, förhandlingar och debatter vi har haft genom åren. Din personlighet och ditt lyhörda ledarskap har varit avgörande för att vi de senaste åren har haft ett bra och respektfullt samarbete”, skriver Annie Lööf på Facebook.

Ulf Kristersson, Moderaterna

”Jag har alltid respekterat Stefan Löfven som partiledarkollega. Vi gör väldigt olika analyser av hur samhällsproblemen ser ut och vad Sverige behöver. Men jag har aldrig betvivlat hans goda intentioner och hans vilja att göra det som är bra för Sverige. Jag tror det är viktigt att kunna skilja på sak och person. Tack för dessa gemensamma år i svensk politik”, skriver Moderaternas ledare Ulf Kristersson i ett meddelande.

Nyamko Sabuni, Liberalerna

”Stefan Löfven har varit en statsminister som står för sitt ord. Få saker förenar oss - desto viktigare därför att jag alltid upplevt att en överenskommelse med honom är en överenskommelse som gäller. Som person har jag alltid uppfattat honom som ödmjuk, sympatisk och pålitlig. 

Hans regeringstid har präglats av stora prövningar politiskt likväl som för samhället. Jag förstår att Stefan Löfven nu vill göra annat och önskar honom all lycka till framåt”, skriver Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i ett mejl.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

”Löfven har aldrig varit Sveriges huvudproblem.

Stefan Löfvens regeringstid är en mörk episod i Sveriges nutidshistoria. Grov kriminalitet, massinvandring, parallellsamhällen, bidragsberoende, energikris och mycket mycket mer.

Det kommer att ta lång tid att läka de djupa sår som regeringens många totala misslyckanden har rivit upp i vårt samhälle.

Stefan Löfvens aviserade avgång innebär dock, tyvärr, inte någon större skillnad för Sverige, åtminstone inte på kort sikt”, skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på Facebook.

Han fortsätter:

”Stefan Löfven har företrätt sitt parti och dess politik under en lång tid och tidvis under väldigt svåra omständigheter. Trots att jag är starkt kritisk mot Socialdemokraterna så finns det ändå skäl att ge Stefan Löfven ett erkännande för att ha åtagit sig den uppenbart tunga uppgiften som partiledare och statsminister under så många år. Vidare vill jag, från en människa till en annan, önska Stefan Löfven lycka i sin framtida tillvaro.”