Flera skolor tvingas stänga: ”Skenande sjukfrånvaro”

Rekordhögt vabbande under hösten – som vabruari

Uppdaterad 2021-12-17 | Publicerad 2021-12-16

Coronapandemi, RS-virus och influensasäsong. Föräldrar har aldrig någonsin vabbat så mycket en höst som i år, enligt Försäkringskassan.

International School of Älmhult och Nytorpsskolan i Salems kommun tvingas stänga för terminen efter covidutbrott bland elever och sjuka och vabbande lärare.

– Denna vecka har vi sett en skenande sjukfrånvaro i Nytorpsskolan, säger Staffan Laring.

Vinterns infektionssäsong är mer än här. På sjukhus larmar man om covidökning och säsongsinfluensa och på Försäkringskassans Facebooksida vittnar föräldrar om förskolor som stängt med över hälften av barnen sjuka.

Andra beskriver veckolångt vabbande där barnet återvänder till förskolan en dag för att sedan bli sjukt igen. Någon annan berättar om barn som drabbats av magsjuka och covid-19.

Och vabbandet är ovanligt högt. Enligt statistik från Försäkringskassan betalades rekordmånga dagar ut i november i år, jämfört med både 2020 och 2019.

”Vabruari” i december

Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, säger att myndigheten aldrig fått in så många vab-ansökningar under en höstsäsong som i år.

Under onsdagen kom 26 000 ansökningar in, jämfört med 16 000 samma dag förra året. I snitt har man 7–8 000 fler ansökningar per dag. De talen motsvarar februari, även känd som vabruari.

– Vi har en utveckling som först liknade ett vanligt år, med en topp när skolorna startar igen efter sommaren som sen går ner. I år fick vi en ny topp i oktober igen. Det har vi aldrig sett förut, säger han till Aftonbladet.

Han säger att det rör sig om en pandemieffekt. Dels har pandemin lett till att man inte skickar snoriga barn till förskola eller skola längre, dels en rekordtidig RS-virussäsong, något som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Enligt läkare är årets influensasäsong här och Folkhälsomyndigheten har tidigare gått ut med att vinterkräksjukan dragit igång.

Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Covidutbrott bland barn

I Stockholms stad har sjukfrånvaron ökat stadigt de senaste veckorna och under vecka 49 var en femtedel av alla elever sjuka.

– Snittet under hela pandemin på sjukfrånvaro i Stockholms grundskolor har legat på tio procent i veckan, mot sju procent i veckan ett normalår. Men senaste veckan var det 18 procent. Det beror inte enbart på covid, utan också förkylningar, influensor och maginfluensa, säger grundskoledirektör Lee Orberson.

Nytorpsskolan i Salems kommun söder om Stockholm håller stängt till jul på grund av covid och influensa:

– Denna vecka har vi sett en skenande sjukfrånvaro i Nytorpsskolan orsakad både av covid och vanlig influensa. I går beslutade vi att stänga skolan de sista dagarna och genomför julavslutningen digitalt, säger Staffan Laring, verksamhetsstrateg på kommunens barn- och utbildningsförvaltning.

Den 13 december var sjukfrånvaron bland Nytorpsskolans elever 29 procent. I går onsdag låg den på 37 procent. Mer än var tredje elev var alltså sjuk under onsdagen, och var femte lärare.

– Gurgeltestning av hela klasser har genomförts i kommunen vid ett flertal tillfällen, men bristande tillgång på tester har gjort att detta blivit svårare den sista tiden, uppger Staffan Laring.

Haninge kommun är ännu hårdare drabbat än Stockholm:

– Sjukfrånvaron hos våra elever har de senaste veckorna legat på mellan 20 och 25 procent. Vanligtvis är frånvaron cirka tio procent, säger Pär Olsson, verksamhetschef för grundskolverksamheten.

Maria Haglund, rektor på  International School of Älmhult.

I Älmhult har grundskolan International School of Älmhult stängt för terminen på grund av sjukfrånvaro bland elever och lärare.

– Vi hade nästan 25 procents frånvaro bland elever. Men det svåraste var att få ihop undervisningen för att så många lärare, nästan en tredjedel, var borta för att de var sjuka eller vabbade, säger rektor Maria Haglund.

Flera smittor

En hel klass hade redan skickats hem då flera elever har bekräftats smittade med covid. Andra är hemma i andra sjukdomar.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej, aldrig.

Nu har eleverna egna studier hemifrån fram till jullovet. Julavslutning och andra festligheter är inställda.

– Många är nog ganska ledsna, vi skulle ha fester och door decoration-tävling och secret santa. Det är ledsamt att slutet blev så abrupt, säger Maria Haglund.