Fortsatta hot mot skadad man efter bilmordet: ”Hans liv är i fara”

Hans fru dog när en bil rammade in i dem båda en solig lördagseftermiddag.

Trots att den 42-årige mannen ännu inte fått lämna sjukhuset har nya hot riktats mot honom, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Hans liv är i fara, säger en anhörig.

På torsdagen hölls en välbesökt begravningsceremoni för den 38-åriga kvinnan på en plats i Stockholm. Till tonerna av Whitney Houstons låt “I will always love you” jordfästes hon.

Kvinnan efterlämnar många vänner, en stor släkt och fem barn, de yngsta ett tvillingpar på bara tre år. 

PLUS: Brödernas liv innan misstänkta mordet

Mordet på kvinnan den 30 juli på Hisingen i Göteborg har väckt stor uppmärksamhet, inte minst för att det är två av hennes egna söner som sitter häktade misstänkta för mordet.

En blomma och ett ljus syns på platsen där kvinnan föll offer för attacken.
En blomma och ett ljus syns på platsen där kvinnan föll offer för attacken.

Dådet, där även 38-åringens pojkvän som hon var gift med enligt romsk sed skadades svårt, har också skakat om det romska samhället i Sverige.

Fortsatt hotbild

Motivet har av åklagare beskrivits som misstänkt hedersrelaterat och många romer som Aftonbladet pratat med känner sig nu utpekade som grupp. Flera av dem menar att hedersmord inte hör till den romska kulturen. 

– Det här händer bara inte hos oss. Det visar ju även den nu döda kvinnans agerande. Även om det förekommit hot så trodde vare sig hon eller hennes man att något sådant här skulle kunna ske. De gick ju öppet på gatorna, de gömde sig inte, just för att vi inte mördar kvinnor i vår kultur bara för att de träffat någon annan, säger en person med kopplingar till den nu döda kvinnan till Aftonbladet.

Förutom kvinnans två söner, 17 och 22 år gamla, sitter även de unga männens farföräldrar häktade.

Paret, som är i 60-årsåldern, är misstänkta för grovt skyddande av brottsling då de enligt misstankarna hjälpt till både före och efter mordet. Farfadern är även misstänkt för grovt olaga hot som ska ha uttalats innan mordet.

Men trots att fyra medlemmar ur samma familj är frihetsberövade fortsätter hotbilden, enligt Aftonbladets uppgifter, att vara hög mot den överlevande 42-årige mannen.

22-åringen som är misstänkt för mordet på Hisingen
22-åringen som är misstänkt för mordet på Hisingen

”Blodspillan och våld”

Hoten mot mannen ska komma från flera håll, enligt Aftonbladets uppgifter.

I en film som Aftonbladet tagit del av, och som spelades in tre dagar efter mordet, sitter två män i vad som ser ut att vara ett litet kök.

En äldre man i t-shirt fumlar med en cigarett och på andra sidan bordet sitter en man i 50-årsåldern. Båda männen har långa straffregister gällande bland annat häleri och bedrägeri och de har släktband till de inblandade.

Det de säger går denna dag live ut på Facebook och har hittills setts av nära 7 000 personer.

Att avhandla konflikter via öppna livesändningar är vanligt inom en del romska grupper. Vanligtvis rör det sig dock om mindre allvarliga ämnen, som skulder, oförrätter och kärleksrelationer.

Men denna gång rör sändningen ett mord och vem som nu ska plikta för det.

De båda männen som filmas vänder sig i sändningen till den 42-årige mannens pappa och hela dennes familj. De menar att allt som hänt är 42-åringens fel, även den 38-åriga kvinnans död.

– Må Gud vaka över dig så det inte blir mer blodspillan och våld, varnar en av männen i kameran.

Platsen på Hisingen där påkörningen skedde.
Platsen på Hisingen där påkörningen skedde.

”Hans liv är i fara”

Det här är bara en av många sändningar och kommentarer som gjorts om den döda kvinnan och hennes nye man.

Och en anhörig till den 42-årige mannen bekräftar hotbilden för Aftonbladet.

– Hoten mot honom är många. Det finns de som beskyller honom för att hans fru dog. Hans liv är i fara, säger personen.

Mannen vårdas fortfarande på sjukhus och har fått opereras. Hans advokat Mattias Gilborne vill inte kommentera sin klients mående.

– Med hänsyn till pågående förundersökning har jag inte några kommentarer att lämna i nuläget.

PLUS: Brödernas liv innan misstänkta mordet

Åklagaren i ärendet, kammaråklagare Hediye Kurt vill heller vare sig uttala sig om hotbilden mot 42-åringen eller andra detaljer ur förundersökningen.

– Jag kan tyvärr inte kommentera något i detta skede, säger hon.

Vad som sagts på sociala medier både före och efter dådet är av stor vikt under polisens förundersökning.

– Vi har väldigt mycket material. Framför allt videofilmer från sociala medier, har kammaråklagare Hediye Kurt tidigare sagt.

Inte minst är en livesändning som startade direkt efter mordet av intresse.

”De låg livlösa när vi var klara”

Filmen spelades in i bilen som användes som mordvapen av vad man tror är de två mordmisstänkta sönerna. I filmen ser man hur delar av vindrutan på bilen är krossad och i den hörs en av sönerna bland annat säga:

”Vi körde rakt över NN och NN. Så gör vi.”

”De låg livlösa på gatan efter att jag var klar med dem /.../ Låt vem som helst testa sig med oss nu. Så ska de få se vad vi gör.”

Innan mordet fick både kvinnan och hennes nya make flera gånger motta hot och hårda ord.

Orsaken till hoten är komplicerad.

Dels har det funnits ilska från kvinnans före detta makes släkt som inte anser att hon hade rätt att lämna honom

Dels har det funnits ilska mot hennes nye make som tillhör en annan romsk grupp.

Före mordet ska den nu häktade farfadern ha krävt en romsk rättegång - en så kallad romani kris - som rörde kvinnans nya val av partner. En romani kris är en gammal tradition vilken genom romer löser konflikter romer emellan och som fortfarande praktiseras av vissa romska grupper.

17-åringen som är misstänkt för mordet på Hisingen. I april dömdes han och hans storebror för stöld, bland annat av energidrycker på en mack.
17-åringen som är misstänkt för mordet på Hisingen. I april dömdes han och hans storebror för stöld, bland annat av energidrycker på en mack.

Skulle hållas en ”rättegång”

“Rättegången” skulle reda ut hur mycket den 38-åriga kvinnans nye mans familj nu skulle behöva betala för att han “tog över henne” från hennes förre man.

Men en romani kris gällande den 38-årige kvinnan och hennes nye man hann aldrig hållas innan hon mördades. Enligt Aftonbladets uppgifter tror nu många att sönerna inte orkade vänta på att familjerna skulle göra upp.

PLUS: Brödernas liv innan misstänkta mordet

Efter mordet har dock påtryckningar om en ny romani kris riktats mot den skadade mannens familj och kraven på hur mycket man vill att mannens familj ska betala har höjts.

I livesändningen som Aftonbladet tagit del av tar de två männen upp frågan om pengar.

– När du tar någon annans fru ska du ha uppbackning av din plånbok, det är så bara, säger en av männen i videon och får medhåll i kommentarsfältet även av de som tittar på sändningen.

Men 42-åringens familj har hittills vägrat att delta i någon romani kris, enligt Aftonbladets uppgifter.

Förundersökningen är fortfarande i ett tidigt skede och åklagaren har flaggat för att hon kommer att tvingas begära mer tid innan hon kan väcka åtal mot de fyra som nu är frihetsberövade.

Den yngste av sönerna, 17-åringen, grät när han häktades av Göteborgs tingsrätt och har genom sin advokat framfört att han bara var en passagerare. 

”Han kunde därmed inte alls påverka situationen och har inte på något sätt medverkat till påkörningen”, har hans advokat skrivit i ett överklagande.

17-åringen har sedan dess bett om att få byta advokat. I ett handskrivet brev konstaterar han: “Det skulle kännas tryggare med en manlig advokat”.

Publisert:

LÄS VIDARE