Alla mot Orbán när Ungern går till val

Publicerad 2022-04-03

I natt kritiserades han av president Volodymyr Zelenskyj för att gå Putins ärenden.

När Ungern i dag går till val är det med premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz i förarsätet.

– Det skulle vara mycket överraskande om de inte vinner, säger Anamaria Dutceac Segesten, lektor i Europastudier vid Lunds universitet.

I dag är det parlamentsval i Ungern och sittande premiärministern Viktor Orbán kandiderar för en fjärde mandatperiod.

Men det vill oppositionen sätta stopp för. Sex partier har lyckats samlas i en enad front för ett maktskifte. Styret under Orbán har under flera år kritiserats för den auktoritära utvecklingen i landet – med udden mot minoriteter, press och domstolar.

– Oppositionen har försökt prata om demokrati och anklaga Orbán för att vara korrupt och odemokratisk. Men de har, enligt mig, inte haft ett bra och aktivt eget budskap, säger Anamaria Dutceac Segesten, lektor i Europastudier vid Lunds universitet.

Anamaria Dutceac Segesten, lektor i Europastudier vid Lunds universitet.

En sammanvägning av opinionsmätningar visar att Fidesz leder med fyra procentenheter. I enskilda mätningar har det varit dött lopp mellan blocken.

Oppositionen, som består av en brokig skara partier, leds av den relativt okände borgmästaren Péter Márki-Zay. Men att få ihop en slagkraftig politik och organisation har varit svårt.

– Jag tror att det är för sent och för lite, befarar Anamaria Dutceac Segesten.

I dagens val är det Viktor Orbán och hans parti Fidesz som är favoriter.

Skarpa kritiken från Zelenskyj

För Viktor Orbán, som gått otaliga duster mot EU, är det ingen ny situation att kritiseras utifrån.

– Vi har inte fått det viktigaste, vi har inte fått något försvarsstöd. Vi ser inget moraliskt ledarskap, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett tal till nationen – med udden riktad mot Viktor Orbán.

Orbán har kritiserat den ryska invasionen men har i övrigt velat hålla landet utanför kriget, bland annat med bibehållna ryska leveranser av olja och gas. En linje som har starkt stöd bland allmänheten, enligt Anamaria Dutceac Segesten.

Inrikespolitiskt är en stark ekonomi och låg arbetslöshet trumfkort för den sittande presidenten.

– Deras budskap handlar primärt om ekonomiskt välmående. När man tittar på historien har det fungerat bra i den ungerska publiken, även under den kommunistiska tiden, säger Anamaria Dutceac Segesten.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán efter att han röstat i Budapest, Ungern.

Oro för valfusk

I valbåset kommer ungrarna också ta ställning till ett omstritt lagförslag om att förbjuda ”skildring av hbtq-personer för de under 18 år”.

Valdeltagandet tros bli högt. Oro för valfusk har gjort att organisationen OSSE beslutat att skicka 200 valobservatörer för att bevaka valet.

Vallokalerna håller öppet fram till klockan 19.00. Ett resultat väntas komma framåt midnatt.

ANNONS