Migrantlägret vid polska gränsen har tömts

Uppdaterad 2021-11-19 | Publicerad 2021-11-18

Migrantlägret vid belarusisk-polska gränsen tömdes på torsdagen.

Från Minsks flygplats lyfte ett plan med omkring 400 migranter mot Irak.

På polska sidan av gränsen uppgav ett syriskt par att deras barn dött i skogen.

Ett par från Syrien hittades under natten mot torsdagen på den polska sidan av gränsen, av frivilliga från hjälporganisationen PCPM, Fundacja Polskie Centrum Pomocy Miedzynarodowej.

Både mannen och kvinnan var lindrigt skadade, och fick vård. De uppgav att de hade varit i skogen i 1,5 månad, och att deras ettåriga barn hade dött av förkylning i skogen för en månad sedan.

– Jag var inte beredd på situationen som vi hamnade i, sade den gråtande kvinnan till hjälporganisationens utsända.

Under torsdagen uppgav Aleksandr Lukasjenkos pressekreterare Natalja Eismont att omkring 7 000 migranter för närvarande befinner sig i Belarus. Men inte en enda av dem finns längre kvar vid gränspassagen Kuznica-Bruzgi.

Befinner sig i lagerlokaler

Migrantlägret utomhus i skogen vid belarusisk-polska gränsen tömdes under torsdagen av belarusiska säkerhetsstyrkor.

Samtliga migranter fördes i gåsmarsch en halvtimme bort till stora lagerlokaler, där tusentals migranter nu befinner sig inomhus, enligt sajten Sputnik Belarus.

Under torsdagseftermiddagen lyfte också det första flygplanet med migranter mot Bagdad, med antingen 374 eller 431 personer som hade varit i migrantlägret vid gränsen. Uppgifterna om antalet passagerare gick isär, men planet skickades till Belarus av den irakiska regeringen.

Första planet från Belarus till Bagdad lyfte under torsdagen.

Svårigheterna för migranter att flyga till Belarus ökade dessutom.

Det belarusiska flygbolaget Belavia meddelade på torsdagen att passagerare från Afghanistan, Irak, Jemen, Libanon, Libyen och Syrien som vill flyga från Uzbekistans huvudstad Tasjkent till Minsk inte längre kommer att släppas ombord.

Tidigare har flera andra flygbolag satt stopp för migranter som vill flyga till Belarus, efter påtryckningar från EU.