Försöker bromsa febervåg – med militärkolonnen

Publicerad 2022-05-18

Feberutbrottet i Nordkorea blir värre och värre.

Kim Jong-Un har nu beordrat ut en militärkolonn med ”livselixir” för att bromsa smittan.

Experter uppger att man riskerar drabbas tiofalt värre av covidvågen än andra länder.

Regimen i Nordkorea har tidigare menat att landet varit förskonat från pandemin under två års tid.

Men för mindre än en vecka sedan kom rapporterar om ett explosivt utbrott av oförklarlig feber.

Nu befaras närmare 1,5 miljoner nordkoreaner ha insjuknat och 56 personer uppges ha dött sedan i april, enligt de regimstyrda statsmedierna, rapporterar New York Times.

Hundratusentals fall om dagen

Under de senaste dagarna har statsmedierna i Nordkorea rapporterat om hundratusentals nya feberfall varje dag. Men de har inte redovisat hur många av dessa som testat positivt för covid-19.

Man har dock bekräftat att en person som testat positivt för omikronvarianten har dött.

Majoriteten av landets 25 miljoner invånare är inte vaccinerade. Och de har vid flera tillfällen tackat nej till utländska leveranser av miljontals doser.

Bilder från den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA visar en enorm kolonn av militärlastbilar och militära sjukvårdare som ska leverera mediciner – ”livselixir” – till landets apotek.

Man har inte uppgett vilka mediciner man syftar på.

Enorm kolonn av militärlastbilar med ”livselixir”.

Enligt bedömare finns det nu risk för att den okontrollerade spridningen av viruset kan få ett extra dödlig utfall i Nordkorea.

”Brist på syrgas”

Landets sjukvårdssystem är illa rustat för en coronavåg.

Under pandemin har landgränserna varit hårt kontrollerat vilket har lett till att sjukvårdsleveranser från Kina har stoppats.

–  Det är brist på alla typer av mediciner i landet, som syrgas och andra typer av läkemedel som används vid behandling av patienter med covid-19, uppger Lina Yoon, forskare vid Human Rights Watch.

Samtidigt befinner sig Nordkorea i den värsta hungersnöden på tio år. Troligtvis är landets befolkning mer undernärda och vid sämre hälsa än på mycket länge.

– Man pratar om ett dödssiffra på 0.1 procent för omikron i Sydkorea, men det kommer bli betydligt högre i Nordkorea. Det kan möjligtvis nå en procent, men det är svårt att göra exakta bedömningar i detta läge, säger Jung Jae-hun, professor i förebyggande medicin vid universitetet i Gachon, till The Guardian.

Kom Jong-Un har utlyst nödläge och 1,5 miljoner nordkoreaner befaras vara smittade.

Kim Sin-gon, professor i medicin vid universitetet i Seoul, säger till tidningen att Nordkorea behöver akut hjälp från omvärlden.

– Annars riskerar man pandemins värsta döds- och smittotal i världen sett till befolkning, säger han.

Nationell lockdown

Alla landets provinser, kommuner och städer har försatts i lockdown.

Tidigare menade Nordkorea att man inte hade några coronafall alls.

Enligt den regimstyrda nyhetsbyrån Korean Central News Agency har åtgärderna vidtagits under ett ”maximalt system för förebyggande av pandemier i nödsituationer”.

Human Rights Watch uppger att det är mycket svårt att bedöma hur allvarlig den humanitära situationen är i Nordkorea.

Detta eftersom de få hjälporganisationer som tidigare fanns på plats tvingades lämna tidigare under pandemin.

Kritik mot rapporterna

Den officiella bilden av coronaläget i Nordkorea har ifrågasatts. Flera experter varnar för att de regimstyrda mediernas rapportering om coronaläget inte är att lita på.

Att det endast skulle röra sig om 56 dödsfall har också ifrågasatts med hänvisning till att smittspridningen är så pass omfattande.