Så planerar C för att regera med S – vill ta över flera departement

Magdalena Anderssons regeringsunderlag har länge varit en fråga utan svar.

Men enligt källor med insyn pekar allt på att det är Centerpartiet som blir hennes regeringspartner om S vinner valet.

Planen är så långt framskriden att C i det dolda planerar för vilka departement man vill styra – och vilka tjänstemän som ska anställas där.

Centerpartiet har i flera år upprepat talepunkter om den ”breda mitten” – och stöttat Socialdemokraterna och Moderaterna om vartannat.

För S-ledaren Magdalena Andersson – som håller Almedalsveckans första tal i kväll – har vacklandet hos C inneburit att hon saknar ett stabilt regeringsunderlag efter valet.

Men enligt flera centralt placerade källor pågår nu i det dolda ett arbete inom C för att ingå i socialdemokratisk regering.

– Allt tyder på att vi kommer att sitta i en S-regering. I interna mätningar har vi sett att våra väljare föredrar ett samarbete med S, många anser att vi borde ge besked om att det är det vi vill, säger en C-källa.

Utbilda och förbereda tjänstemän

En annan C-källa uttrycker det så här:

– Regeringskampen är ju här, och Moderaterna har valt att lägga oss överbord. I den realitet som nu är så måste vi ju förhålla oss till hur spelplanen ser ut och därmed också att S blir en mer naturlig samarbetspartner. Att sitta tillsammans med S i en regering är ett fullt tänkbart scenario, jag skulle säga att det är rätt realistiskt snarare.

C-ledaren Annie Lööf.
C-ledaren Annie Lööf.

För att vara väl förberedd på ett regeringssamarbete med S har C sjösatt vad som man internt beskriver som en äntringsstyrka. Den leds av en tjänsteman som hade ett tungt ansvar i att förhandla fram Januariavtalet mellan S, C, L och MP. I arbetet ingår att ta fram vilka reformer partiet vill genomföra och vilka departement som är intressanta i regeringssamarbetet.

– Äntringsstyrkans ansvar är att hitta, utbilda och förbereda de tjänstemän som ska in i regeringskansliet, säger en C-källa.

Orealistiskt med annan än S

En partistyrelsekälla säger att äntringsstyrkan visserligen inte har som ett uttalat mål att arbeta för att C ska bilda regering med S. Men som den politiska kartan nu ser ut så finns det inget annat alternativ.

– Vi sätter de frågor vi vill ha genomförda vare sig vi sitter med S eller M. Men med tanke på att M har stängt dörrarna så blir det orealistiskt att tro att det blir med någon annan än S, säger källan.

Enligt källor med insyn pekar allt på att det är Centerpartiet som blir Magdalena Anderssons regeringspartner om S vinner valet.
Enligt källor med insyn pekar allt på att det är Centerpartiet som blir Magdalena Anderssons regeringspartner om S vinner valet.

Även inom S ser man C som den givna regeringspartnern efter valet:

– Centerpartiet har satt Sveriges främsta först och det är klart att om man är beredd att göra det i många olika sammanhang så är det klart att det på riktigt noteras, säger en regeringskälla som prisar Annie Lööfs trofasthet:

– När du har en överenskommelse med Centerpartiet så vet man att man kommer att ha någon som står där bredvid, och om det blåser så in i helvete så kommer de ändå att stå där, säger källan.

Sms, samtal och möten

En annan centralt placerad S-källa berömmer samarbetet mellan partierna:

– Centerpartiet framstår som en allt mer naturlig samarbetspartner för oss. Under hela våren har man bäddat för att det ska vara möjligt att samarbeta också i en regering och det finns ett bra samtalsklimat mellan partierna på alla nivåer.

Magdalena Andersson (S) och Annie Lööf (C) besöker det amerikanska krigsfartyget USS Kearsarge tillsammans den 4 juni.
Magdalena Andersson (S) och Annie Lööf (C) besöker det amerikanska krigsfartyget USS Kearsarge tillsammans den 4 juni.

Relationen mellan Magdalena Andersson och Annie Lööf beskrivs av flera källor som god. De har ofta kontakt på sms, pratar i telefon och ses då och då på tu man hand. Närmandet är också tydligt i intervjuer och i debatter, menar en C-källa. C angriper inte S i debatter utan lägger krut på att kritisera högeroppositionen. Att Magdalena Andersson valde att ta med Annie Lööf när hon besökte det amerikanska fartyget USS Kearsarge i Stockholm ses också som en tydlig signal.

Centerpartiets vikande stöd i opinionen spelar också in, enligt en källa.

– Annie Lööf och partiledningen kommer försöka hitta en lösning där man kan säga att man haft framgång ändå. Vi fick ett dåligt valresultat men vi sitter i regering, har ministerposter och folk i regeringskansliet. Det är ett sätt att rädda situationen. Partiledningen pressas att gå i den riktningen för att klara sig.

Vänsterpartiet är ett problem

Samtidigt finns det enligt Aftonbladets källor en frustration inom C angående Lööfs vägval. Det finns mer konservativa centerpartister som absolut inte vill sitta i en regering med S. Även bland de som är för ett S-samarbete finns enligt Aftonbladets källor en frustration över att partiledningen inte tydligt går ut och ger besked i frågan.

Ett ytterligare problem är Vänsterpartiet. Annie Lööf har visserligen tonat ner sitt avståndstagande till V – men för att det ska kunna bli en S/C-regering kommer V:s stöd behövas.

– Att sitta i regering tillsammans med V kommer ju inte att hända. Det är bara att glömma. Jag kommer ju aldrig att släppa fram en sådan regering, säger en C-källa.

John Granlund & Olof Svensson
Aftonbladet live: Allt om valet 2022
Publisert: