Putin om svenskfinska Nato-inträdet: ”Vi måste skapa samma typ av hot”

Publicerad 2022-07-01

Med Turkiets ja till Sverige och Finland i Nato rycker ett medlemskap i försvarsalliansen allt närmare. Den 134 mil långa finska gränsen mot Ryssland blir Nato-område.

Ett drag som ändrar läget, enligt Vladimir Putin.

– Vi måste skapa samma typ av hot, säger den ryske presidenten på en presskonferens.

Följ ämnen
Nato
Rysslands president Vladimir Putin uttalar sig nu om svenskt och finskt Natomedlemskap.

Turkiets öppning för Sverige och Finland i veckan orsakade en svallvåg av reaktioner. Den ryske presidenten kommenterar nu beskedet – med blandade budskap.

– Vi har inte problem med Sverige och Finland som vi har med Ukraina, säger Vladimir Putin enligt ryska nyhetsbyråer på en presskonferens i Turkmenistans huvudstad Ashgabat, och fortsätter:

– Om Finland och Sverige vill, så kan de gå med. Det är upp till dem. De kan gå med i vad de vill.

Samtidigt beskriver han beskedet som ett drag som förändrar läget – och hotbilden.

Ryssland kommer att svara med motåtgärder om Nato placerar ut trupper och infrastruktur i Finland och Sverige efter att länderna gått med i försvarsalliansen, säger den ryske presidenten, rapporterar Reuters.

– Men de måste förstå att det förut inte fanns något hot, men nu, om militära trupper och infrastruktur placeras där, så kommer vi att behöva svara på samma sätt och skapa samma typ av hot mot de territorier som skapar hot mot oss.
Vladimir Putin säger också att det är oundvikligt att Moskvas relation med Stockholm och Helsingfors kommer att försämras.

Fördömer Natos kurs

– Allt var bra mellan oss, men nu kan det uppstå spänningar, det kommer det helt säkert, säger han.

– Det är oundvikligt om det finns ett hot mot oss.

Ryssland har upprepade gånger varnat Sverige och Finland för att ingå i Nato. Ryska tjänstemän har kallat Natos erbjudande om medlemskap för en ”destabiliserande” insats som kommer att skapa spänning i regionen.

Och i förrgår kommenterade Rysslands biträdande utrikesminister Sergei Ryabkov beskedet:

– Vi fördömer den oansvariga kurs Nato har satt för att förstöra den europeiska arkitekturen, säger han enligt The Guardian och fortsätter:

– Jag tvivlar storligen på att den kommande perioden blir lugn för våra nordeuropeiska grannar.

ANNONS