Nytorgsmannen får sin dom: ”Vill veta varför det blev som det blev”

Publicerad 2021-11-04

Han misstänks ha våldtagit 24 kvinnor – många av dem sov när han förgrep sig på dem.

I dag får Nytorgsmannen sin dom och han säger själv att han vill ha hjälp att förstå hur han kunde bli en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän.

– Jag ser fram emot att sitta ner hos en psykolog och bena ut varför det blev som det blev.

Antalet offer – 24 kvinnor – är enormt.

Det, och det faktum att flera av övergreppen filmats och att vissa av dem varit förenade med livsfarligt våld, gjorde att åklagaren den sista dagen i rätten yrkade på 12 års fängelse för Nytorgsmannen.

– Många av gärningarna har varit mycket förslagna, han har i flera fall använt en nagelsax när han klippt upp deras kläder för att inte väcka kvinnorna som sover, sa kammaråklagare Helena Nordstrand den sista dagen i den långa rättegången mot Nytorgsmannen.

Brotten han misstänks för är en grov våldtäkt, ett tjugotal våldtäkter, grov fridskränkning, sexuella övergrepp och barnpornografibrott.

Bild från den misstänkta mannens lägenhet.

34-åringen själv har erkänt flera av gärningarna men han och hans advokat, Anna Carlén, tycker att påföljden bör landa på sammanlagt 3-4 års fängelse.

– Det framgår att han till följd av en psykisk störning haft svårt att kontrollera sitt beteende och det bör aktas som förmildrande. Han har även suttit häktad i elva månader och det har förstås medfört både fysiska och psykiska påfrestningar. Det är inte lätt att sitta häktad så lång tid, sa Anna Carlén den sista dagen i rätten.

Det var filmerna av övergreppen, som 34-åringen sparade för vad han själv har sagt ”sin privata njutning”, som till slut blev orsaken till att han åkte fast. Filmerna visade hur han, ofta med hjälp av en nagelsax, klippte upp sovande eller medvetslösa kvinnors byxor för att sedan förgripa sig på dem.

Men det var inte alltid offren sov. En kvinna beskriver hur han våldtog henne medan han ströp henne. Två gånger tuppade hon av.

Hennes målsägandebiträde Paola Huldtgren har berättat om kvinnans dödskräck.

– När hon vaknar till så beskriver hon att hon har svårt att orientera sig och ropar efter sina barn. Hon har varit sjukskriven i nästan ett års tid och har fått diagnosen PTSD (posttraumatiskt stressyndrom).

34-åringen har i förhör inte kunnat förklara sitt beteende fullt ut, han påstår sig ha mycket dåligt minne. Han säger även att han under en period drack väldigt mycket alkohol för att dämpa sin ångest. Att det, kombinerat med hans ADD-diagnos, kan ha bidragit till det som hände.

– Folk har väl fantasier men håller det till fantasier. Jag tror att med min bakgrund, och att jag mått väldigt dåligt under en period och känt att jag levt klart mitt liv, kombinerat med mycket alkohol har gjort att jag inte haft koll på grejerna.

Men han säger att han själv skulle vilja förstå sitt beteende.

– Jag ser fram emot att sitta ner hos en psykolog och bena ut varför det blev som det blev.

Domen mot Nytorgsmannen meddelas klockan 11.00. Aftonbladet kommer att rapportera direkt då den faller.

Lisa och 34-åringen träffades redan 2014 när hon var 19 år och 2017 inledde de en form av relation. Han hjälpte och stöttade henne efter ett annat övergrepp hon varit med om. – Han tog sig rätten att förbruka min kropp. Jag vill inte dö men jag vill heller inte leva i den här kroppen, den är inte min längre. Jag önskar att de som begår övergrepp förstår vilken skada de gör. Att aldrig kunna se på själv igen som man tidigare gjort, i varken kropp eller själ. Att känna sig så smutsig att man skrubbar och skrubbar men kommer aldrig att kunna känna sig ren. Jag skulle vilja fråga honom, hur fan kunde du?

ANNONS