Riksdagen öppnade efter sommaruppehållet

Publicerad 2021-09-14

I dag öppnade riksdagen efter sitt sommaruppehåll, vilket inleder starten på ett nytt arbetsår för ledamöterna.

Det blev även avgående statsminister Stefan Löfven (S) sista regeringsförklaring och han uppmanade till att slå vakt om demokratin.

– Rasismen hör inte hemma i Sverige, förklarade han.

Riksmötets traditionsenliga öppnande inleddes klockan 10.45 med att talmannen Andreas Norlén hälsade de 349 ledamöterna välkomna till arbetsåret 2021/22.

Efter förra årets betydligt glesare öppnande på grund av pandemin, börjar saker nu stegvis att återgå till det normala.

Från och med i dag kan alla 349 ledamöter nu återigen delta vid voteringar, och begränsningarna i kammaren under debatterna tas bort.

Dagens öppningsceremonin var dock coronaanpassad, med begränsat antal gäster och utan det sedvanliga minglet efteråt.

Klockan 14 inleddes öppningsceremonin där kung Carl XVI Gustaf i sedvanlig ordning förklarade riksmötet öppnat.

Statsminister Stefan Löfven (S) läste därefter upp sin sista regeringsförklaring då han under partikongressen i november kommer avgå som partiordförande.

Hyllade demokratin

Statsministerns anförande gick inledningsvis i ton med temat för öppnandet, som var inspirerat av riksdagens demokratijubileum och med fokus på att det är 100 år sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt.

Löfven inledde med att tala varmt om demokratins genombrott i början av 1900-talet och konstaterade samtidigt att den inte kan tas för given.

– Den börjar och slutar med oss medborgare. Samhällsbygget är aldrig färdigt eller immunt mot dem som vill rasera det och gradera människors värde efter kön, könsidentitet, sexuell läggning, hudfärg, religion eller klass.

Vidare konstaterade han att rasismen inte hör hemma i Sverige.

– Vi ska intensifiera arbetet mot antisemitism, islamofobi, afrofobi och antiziganism samt arbetet mot rasism riktad mot samer. Grunden för detta arbete är den nationella planen mot rasism, säger Löfven.

Löfven: Vaccinera er!

Därefter uppmanade Löfven alla att gå och vaccinera sig.

– Vi längtar alla efter en situation där restriktionerna helt kan tas bort. Där är vi ännu inte. Pandemin är fortfarande högst närvarande överallt i världen.

Vidare fortsatte han redogöra för den kommande politiken som regeringen planerar att genomföra under sitt sista mandatår. Däribland nämndes migrationspolitiken, den infekterade fårgan om strandskyddet och friskolor.

– Elever ska kunna välja skola, men skolor ska inte kunna välja elever. Därför behövs en gemensam antagning och mer rättvisa urvalsregler. Kommunala skolor har ett större ansvar än friskolor. Det ska avspeglas i finansieringen.

Trots uppläsningen av regeringsförklaringen kommer hans efterträdare att behöva läsa upp en ny sådan när denne är vald och en ny regering tillträder.

Andersson: En process

Och allt tyder på att nuvarande finansminister Magdalena Andersson kommer bli den som efterträder Stefan Löfven på partikongressen i november.

Flera av de tyngsta partidistrikten har redan ställt sig bakom, liksom flera av hennes partikollegor.

Själv var det en fåordig Magdalena Andersson som svarade på frågan hur det känns att redan ha starkt stöd av partiet.

– Detta är en process i vår parti som ska ha sin gång och det är flera distrikt som fortfarande har en längre tidsplan och vi har nomineringstid fram till första oktober, svarade hon kort Aftonbladets reporter Fanny Westling.