Flickan förhörs om Hanif Bali i dag: ”Är ett prio-ärende”

Uppdaterad 2021-09-21 | Publicerad 2021-09-20

Polisutredningen mot Hanif Bali (M) går snabbt framåt.

I dag förhörs flickan av polisen tillsammans med sin advokat Silvia Ingolfsdottir Åkermark.

Handlingar från tingsrätten visar att utredningen kretsar kring vad som hände förra sommaren mellan flickan och politikern.

– Det är ett prio-ärende, säger chefsåklagare Maria Sterup.

Flickan som förhörs är i dag 17 år men utredningen kretsar, enligt handlingar från tingsrätten, om händelser då hon var 16 år.

Förhöret sköts av utredare på polisens avdelning för särskilda utredningar, en specialavdelning som hanterar misstänkta brott av bland annat poliser, åklagare, domare och riksdagsledamöter.

Flickan har tilldelats ett målsägandebiträde av tingsrätten – advokaten Silvia Ingolfsdottir Åkermark som är specialiserad på sexualbrott.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har tagit paus från politiken.

Skyndsam utredning

Enligt tingsrätten väntas riksdagsmannen Hanif Bali tilldelas en försvarsadvokat efter att flickan förhörts.

Avdelningen för särskilda utredningar uppger i dag att det totalt kommit in tre polisanmälningar mot riksdagsmannen. En av dessa tre är flickans egen polisanmälning från i onsdags kväll. I anmälan står det att det ska handla om ett fullbordat brott där ”känd person kan misstänkas för utnyttjande av barn för sexuell posering genom att förmå målsägande om bilder med sexuell karaktär”.

Enligt dokumenten från tingsrätten misstänks brottet ha skett ”i bland annat Österåkers kommun” under sommaren 2020.

Hanif Bali själv har tillbakavisat alla anklagelser och hävdar att han inte gjort något fel: ”Jag har på inga sätt bett om några opassande bilder eller gjort något annat olämpligt”, skrev han på Facebook.

Chefsåklagaren Maria Sterup uppger att ärendet har hög prioritet eftersom målsägande är under 18 år.

– Vi har en tidsfrist att förhålla oss till när någon inte fyllt 18 år så det ska prioriteras, säger Maria Sterup.

Lägger locket på

Enligt lagen så ska beslut ha fattats av åklagaren om förundersökningen inom tre månader. Vilken tidsplan man jobbar efter i just det här fallet – eller något annat kopplat till undersökningen – vill chefsåklagaren inte svara på.

– Det är förundersökningssekretess så jag bekräftar eller dementerar ingenting.

 
Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln stod det felaktigt att utredningen kretsar kring händelser ”i somras”. Det misstänkta brottet ska enligt tingsrättens dokument ha skett under sommaren 2020.

ANNONS